Translate

Välj språk

En resa från Malmö till Moskva

FaceBookTwitterGoogle+

Kunskap är makt

Det finns en rysk satiriker, som gjort mer än ett nummer av att amerikaner är intellektuellt begränsade. Serien med nedslag i den amerikanska kulturen träffade mitt i prick och satirikern blev persona non grata i USA. Nu var det inte så att skämten var ogrundade, utan

de baserades på kunskaper och observationer på plats under turnéer i ryska emigrantkretsar. Det är ju så att satir eller andra former av samhällskritik biter bättre om det finns en bas i kunskap. Satir kan bli en obehaglig sanningskälla. Men nu var den satiriska serien inte tänkt som en kritik av USA eller ett sätt att vara oförskämd, utan satiren var helt och hållet riktad mot ryssar, som liksom vi svenskar har ett krälande förhållande till det amerikanska. De skämtsamma observationer som presenterades öppnade inga amerikanska ögon, men det är ingen överdrift att påstå att många ryska ögon öppnades. Min poäng är att människor reagerar på kunskap.

Denna reaktion på kunskap om hur verkligheten ser ut kallas i svenskt samhällsliv för "påverkan", av demagogerna för rysk propaganda. Mycket har jag tänkt om Sverigebilden i Ryssland, men att landet skulle presenteras som världens avskrädeshög och min hemstad framträda som helvetet på jorden i ryssarnas återspegling av världen, hade jag aldrig kunnat tänka mig. Ja, jag hade inte ens i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att Malmö skulle hamna i ryska nyheter. I varje fall inte i negativa nyheter, utan jag hade en gång en dröm att ryska olje- och gasbolag skulle investera i Malmö och bygga oljetankers och ubåtar vid Kockums. Men drömmen förbyttes i en mardröm. På grund av kunskap, ryssars kunskap om Malmö och Sverige.

Ett beteende som visar på bristande kunskap är den amerikanske presidentens utrikespolitik i allmänhet och mot Ryssland i synnerhet. Återgången i retoriken, ja även i handling, till ett liberalistiskt jihad med sin grund i en okunskap om världsläget och Rysslands avsikter, visar varför den ryska satiren blev så framgångsrik. Efter Kissinger finns ingen som kan formulera en utrikespolitisk strategi. Dumheten härskar allena och enväldigt. Denna illustreras bäst av de tafatta och desperata försöken att genom en seger i Syrien vinna tillbaka kriget, där massakern i Mosul, som skulle vara avslutad inom två veckor, nu har pågått i ett halvår utan andra resultat än en slakt på civila, och där samlingen av Den Stora Koalitionen är ett kostymdrama utan deltagande av de länder som har rönt verkliga framgångar i Syrien, nämligen Ryssland, Iran och Turkiet. Men den verkligt dumma ingrediensen i det här kriget är att svaret på den ryska "aggressionen" är en upprustning till Hitlers nivåer av trupp i Östeuropa, Baltikum, Polen samt Sverige och Norge. Här har Ryssland inga intressen alls, men det verkar svårt att förstå. Ingen rysk strateg ägnar en tanke åt dessa länder, där finns ingenting av värde, varken materiellt eller mänskligt. 

För oss som följer ryska media och både ser och förstår den ryska politiken blir den västerländska okunskapen om tingens tillstånd och de absurda mediaberättelserna en satir. "Segertåget i Mosul", ryska spioner och hackare i varje hörn och Putin fullt sysselsatt med intriger mot Västerlandet på daglig basis, som om han inte hade något annat intresse, lockar bara till skratt och skämt. För oss som är intresserade av framgångar för rysk politik, eftersom den är förnuftig, är denna satir samtidigt en källa till kunskap. Så länge satiren lever ger den Ryssland tid att fortsätta att driva sin vinnande politik utrikes och ett uppbyggande av självständighet och självförsörjning inrikes utan några större hinder. Falsk strategi och dumhet med förolämpningar som främsta vapen är inget som biter på rysk politik. Det är bara att totalt missa poängen i det Ryssland gör. Den dag Västerlandet med USA i spetsen kommer på tanken att den egna dumheten, inte Ryssland, är fienden, kan det mycket väl vara för sent att få något ryskt öra att lyssna. Västerlandet kan bli en rysk bakgård och USA förbli en inspirationskälla för ryska satiriker. För kunskap är makt. 

Sök