Translate

Välj språk

En resa från Malmö till Moskva

FaceBookTwitterGoogle+

Påsk i Palmyra

Västkristna kättare gråter och ryssar jublar åt Jesu död på korset. I den rysk-ortodoxa traditionen är Jesus en hjälte, som offrade sig för oss andra. Så att vi kunde springa åt andra hållet, mot frihet och bort från ondska. Det är den lite märkliga orsaken till att kristendomen har erövrat hela världen, för det har inte skapats någon annan idé med sådan kraft. Hans uppståndelse firas

med pompa och ståt i Ryssland som en påminnelse om att offervilja som räddar gemenskapen ger evigt liv. Troende ryssar ser våra tårar och gör en talande gest mot huvudet, för vi har inte förstått budskapet.

Under påskdagarna stupade en rysk officer vid Palmyra, den antika karavanstaden mellan Eufrat och Medelhavet. Han valde att offra sig genom att ange koordinaterna för sin egen position till de ryska bombplanen. Han var omringad och kunde ha valt att leva vidare, visserligen i sällskap med ondskan, i lidande och skam. Han valde hjältekorset. Ryssland sörjer och jublar samtidigt över att det finns människor, som ger sig ner i helvetet för att leda ut syndarna. Officeren kommer nu att belönas med evigt liv och medalj för befrielsen av en av den västerländska civilisationens vackraste städer. Det är lite långt borta, Palmyra och ryska officerare, men han dog för din skull. Du är delaktig i den ryske officerens död, lidande och kval. Det är ditt fel att han är där och att han dör i sanden för att rädda ditt skinn. Du som anhängare av ond politik, falskhet och feghet. Du som gråter för dem döda istället för att fira dödens motstånd, du som inte ser när fienden omringar dig och inte ens känner dina egna koordinater. Du som inte är redo att dö för andra, ja inte ens att strida för andra, som gråter som en svensk partiledare över dem som inte fick komma, och sedan som en europeisk utrikesminister över dödens triumf.  Det betyder också att du inte kan vara med och fira segern över döden, du får stanna i helvetet, där inget minne av dig finns, bara glömska, och ingen frälsare, ingen officer, kommer tillbaka från dödens strider för att leda dig ut i ljuset. Det är till och med så, att du trivs i helvetet och tror att den ryske officeren kommer för att hämta dig, att han är fienden som vill åt din själ. För du har inte förstått budskapet: han dog för vår skull. 

Sök