Judiska demokrater och ryska autokrater

Mordet på den judiske "kassören" för alla så kallade oppositionsgrupper i Ryssland, Boris Nemtsov, avlönad från utlandet efter att ha suttit i den regering som slutligen körde ner Ryssland i avgrunden 1998, fick sin största effekt på det ryska samhällslivet i det faktum att

effekten uteblev. Nemtsov var ingen och blev ingen Rasputin. Det var en felsyn på det ryska samhället, om nu mordet planerades för att upprepa statskuppen i Kiev. Ryssland är inte längre ett rike, där det räcker att rubba tsaren för att starta revolution. Ryssland är en stark demokrati med en förvisso stark ledare, men dock utbytbar på fredligt sätt. Det ryska samhället idag är en folkrörelse för att bygga vidare på det Ryssland som störtades 1917 av 212 resenärer, varav 174 judar, som anlände i ett tåg från Tyskland, en resa som betalades av den svenske bankiren Aschberg. Nemtsov är i detta historiska sammanhang en blek kopia, och Chodorkovskij har inte fått sina tågbiljetter än, även om han sagt att han ska delta i det ryska presidentvalet.

Felsynen i mordet på Nemtsov baseras på en oförmåga att förstå att Ryssland inte bara är en ideal demokrati, en mycket lyckad stat, utan också att vår egen demokrati, som vi ser den, är en samling intetsägande intetsägare. de flesta helt utan förankring i väljarkåren med några ynka procent i demokratihalt. Men det bekymrar inte demokrater, äkta demokrater, som trots sin obetydliga roll för folket, till och med osympatiska roll, sitter i landets ledning. Ungefär som i Ryssland i sovjetisk tid, där alla makthavare rördes ihop till en grå massa. Liksom i Sverige kom makthavarna där sinsemellan överens om vem som skulle leda landet i en salig röra av nepotism, kohandel och ekonomiska intressen.

 

Den nuvarande situationen i Ryssland är unik, eftersom vi aldrig har sett en liknande lyckad blandning av personlig ledare, ansvar inför folket och statligt maskineri. Reaktionen har blivit rädsla och återfall i Churchills berömda påstående om gåtor och dunkel. Så är det inte. Det är fullt möjligt att förstå den ryska politiken, ja det är till och med enkelt. Men för det krävs att det blir ett slut på så kallade välgrundade spekulationer, dvs gissningar, baserade på Churchills utsaga. Det finns gott om efterträdare till Putin i dagens Ryssland, cirka 86% skulle dock göra detsamma som Putin. Bara en idiot kan tro att Ryssland befolkas av 86% idioter. Men det är faktiskt det som Västerlandet har baserat sin politik på under de senaste 25 åren, och särskilt under det senaste, med en höjdpunkt i den fullt legitima och demokratiska återföreningen av Krim.  

George F Kennan har studerats väl av ryska politiker och samhällsteoretiker. De förordar nu ett tillbakahållande av Ryssland, i väntan på EUs och särskilt Tysklands tillnyktring. Idioti går inte att bota, säger det ryska ordspråket, och det finns inte mycket att tala om med Västerlandet, där historien bara upprepar sig. I Ryssland går historien vidare efter en lång diskontinuitet, Sovjetunionen, inspirerad av samma västerländska idéer som nu leder Ukraina mot avgrunden. Det är historiens ironi att Ukraina leds av en judisk president och judiska oligarker samtidigt som landet har den största judiska emigrationen efter Frankrike. Minst lika ironiskt var det att Nemtsov sedan den orangea revolutionen verkat som rådgivare åt dem som nu "styr" landet.

Sök

Vinaora Visitors Counter

513421
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
1401
1589
14224
489284
42022
74825
513421
Your IP: 54.36.148.213
2018-04-21 19:02