Translate

Välj språk

En resa från Malmö till Moskva

FaceBookTwitterGoogle+

Munken i Kreml

 

Det var inte många i Ryssland som begrep varför Vladimir Putin reste till Grekland. Ännu färre var de i Västerlandet, där resan, den första till EU på snart ett år, och måhända den sista överhuvud, inte alls fick någon uppmärksamhet. Ja, förutom i

Grekland, där Putin hälsades som en kejsare med all möjlig pompa och ritual och antydningar. Men Putin reste inte till Grekland. Målet var Det Heliga Berget, en självständig halvö och ortodox klosterstat i Grekland. Liksom på Krim finns här ryska andliga rötter med ovanlig kraft. Det finns en del rituella tecken på att den grekiska politiska ledningen och media misstog sig när de hälsade imperatorn. Putins resa bär på andra tecken, nämligen att han är en munk i världen.

Under besöket var det tydligt att Putin och munkarna hälsade på varandra som bröder. Rysslands president kom till berget som pilgrim, inte som statschef och inte som turist. Bröderna ställde den världslige munken i Kejsarlogen under bönen, där den bysantinske kejsaren stod (man sitter inte i ortodox kyrka). Den bysantinske kejsarens tron står mittemot Kejsarporten och symboliserar ett direkt band mellan Herren i himmelen och den ortodoxe imperatorn. Nu är ju inte Putin kejsare eller kung, och munkarnas specialkunskaper i ritualer tillåter inga sådana misstag, men de hade ingenting emot att han stod som Guds utvalde. Det betyder däremot att Putin är en munk i världen. Munken från Kreml har all rätt att stå i Kejsarlogen enligt munkarna i klosterstaten Athos. Å ena sidan leder han ett ortodoxt land, å den andra är han kallad av Gud som munk.

 

Men hur skall då Putin och hans symboliska resa tolkas?

Det finns hopp om världen, framför allt för Ryssland. En person som siktar mot eviga värden, inte kvartalsvinster eller tillfälliga krediter som lösningar på problem, leder landet. Han arbetar för fred, inte för krig, men Ryssland är för honom ortodoxins sista försvar, kanske kristendomens sista hopp, och det går han gärna i försvar för.

Presidentämbetet är ett jobb, inte en vinst och förmånskälla. Han utför sitt arbete som president, inte som en munk. Han skyltar inte med någon sorts utvaldhet eller storvulenhet. Han besöker små provinskyrkor i hela Ryssland under helgdagar istället för Moskvas och Petersburgs storslagna katedraler.

Putin lär även oss att kristna värderingar står över de så kallade mänskliga rättigheterna, förment universella värden som tvingas på oss för att rasera sekellånga traditioner. Postmodernism och globalism är bara en täckmantel för att söndra och härska. Det gäller att stå emot. Som Putin.

Däri ligger Putins kraft och popularitet till och med i Västerlandet. Han nämner ting vid deras rätta namn. Elton John är en syndare, men också en gudabenådad musiker. Militära hot och attacker mot suveräna stater är en synd, liksom försöken från en nation att bestämma hur världen ska se ut för att passa in i bilden av sig själv.

Ryssland är det enda land i världen som säger nej till USA. Obama har fått höra det klart och tydligt och kan inte göra något åt det mer än att sura. Munkens bestämda nej hörs även i Västerlandet av dem som sätter värde på sina rötter och traditioner, av dem som fortfarande hoppas att världens dårskap kan övervinnas. Med en munk på vår sida.

Sök