Translate

Välj språk

En resa från Malmö till Moskva

FaceBookTwitterGoogle+

Poesi som politik

I den lärda staden Lund sker brott mot kvinnor mitt på ljusan dag, och de lärde står bredvid och tittar på medan en flicka kränks, mobbas och sedan våldtas. Tydligen har skolledningen läst för mycket genusvetenskap och där fått veta att

män är svin, och det är inte mycket att göra åt. Den logiska slutsatsen blir då att flickan förflyttas för sin lockande lösaktighet till annan plats, men just på kvinnodagen är det någon som tycker att denna ska firas med en hejdundrande fest till kvinnans ära, där hon äntligen får upprättelse och den manliga, mycket patriarkaliska strukturen rubbas så till den grad att männen får ge upp sin plats på skolan. Alla förundras och uttrycker sin harm, och hade det inte varit för att händelsen är fullt logisk för den som känner sitt samhälle, ter sig det beteende som beskrivs som fullkomligt obegripligt. Men ett beteende ingår alltid i en kultur, och den som varit på ett dagis vet att de snälla barnen aldrig får vara med och placeras vid enskilt bord vid matstunderna. Allt görs för att inte irritera de ouppfostrade barnen, som kör igång sina skrik och skrän när snälla, fina barn närmar sig matstunder och lekar. Dagispersonalen är helt med på denna linje. Beteendet fortsätter i skolan, där duktiga barn, oftast flickor, sätts vid sidan och på undantag, så att bärsärkarna får plats. Denna dyrkan av svagheten och föraktet för den oftast ensammes styrka är ett beteende från den personal som har makten i förskola, skola och sedan i vuxenlivet, där kvinnorna får föda barn ensamma i bil med en okänd man vid ratten Ensam är stark, och ensam skall härdas. Därav den svenska ensamheten.

I Ryssland hade inte bara pojkarna åkt till Sibirien, de hade fått slå följe med rektor och kanske övrig inblandad personal, eftersom tjänstemän inte har straffimmunitet som i Sverige och straffmyndighet inträder vid 14 år. Kvinnodagen behöver då inte firas med skräckhistorier om den egna kulturen, utan presidenten kan istället ägna sig åt poesiläsning till kvinnans ära och inviga landets 75e neonatalcenter av 130 planerade. Så när Sveriges utrikesminister kommer på besök i spetsen för en feministisk utrikespolitik och rabblar de vanliga flosklerna om hur rysk politik borde se ut, är det en uttråkad rysk utrikesminister och totalt intresserade media som medverkar vid presskonferensen. Tystnaden om besöket i ryska media blir total, spöklik, som om det inte ägt rum. Den ryske utrikesministern lyssnade nog häpet på den svenska feministministerns tal om rysk lagstiftning om kvinnovåld, som hon fått helt om bakfoten, och fick nog material till sina övningar i poesi. Den senaste diktsamlingen från den ryske utrikesministern går under titeln Apan och Tuppen, två djur som brukar associeras med kvinnliga och manliga drag. Den kunde han ju inbjudas att läsa för skolpersonal i Lund. På kvinnodagen.

Sök