Translate

Tala ryska

Den privatägda ryska informationsbyrån Regnum har publicerat en intervju med Nobelpristagaren Aleksijevitj. Intervjun visar varför författaren fick Nobelpriset och har refererats i svenska media, som dock av gammal vana presenterar media i Ryssland som statligt kontrollerade, varvid de lika ofta

glömmer att nämna vem de själva kontrolleras av, riksdagen eller familjen Bonnier. I det här fallet är det extra intressant hyckleri, eftersom tidningen som vägrade publicera intervjun med Aleksijevitj och istället avskedade journalisten, ägs av Bonniers. Den kan nu läggas ner, eftersom ingen vill läsa en tidning som stödjer en författare med "förståelse" för mord på ukrainska historiker och journalister med "felaktiga" åsikter. Som avskedar en journalist för att han frågar, inte för vad galningen svarar. Men det är inte mitt egentliga ämne.

I intervjun, som Aleksijevitj ville stoppa från publicering, där Aleksijevitj själv bygger hela sitt skrivande på intervjuer, säger hon att de är ok att mörda ukrainska journalister och historiker, som påpekar att Ukraina är en del av den ryska kulturen. De gör/gjorde det på flytande ukrainska, till skillnad från nassarna i västra Ukraina, som inte talar ukrainska. Till skillnad från de flesta i den nazi-ukrainska statsledningen, där majoriteten i regering och parlament är judar. Till skillnad från Aleksijevitj, som talar och skriver på ryska, även om ukrainska är hennes förlorade modersmål. Hon reflekterar inte över att hon själv, med den logiken, torde vara ett passande mordoffer för en ryss. 

Aleksijevitj säger också att det är ok att förbjuda ryska och utbildning på ryska i Ukraina för att "cementera nationen". Det här säger hon, som vanligt, på ryska. Det absurda i situationen är att Aleksijevitj, som är ukrainska, uppväxt i Vitryssland, säger sådana här saker på ryska i Kiev. Zombiestudenterna vid det ukrainska universitet håller med och ropar förtjust uppmuntrande ord till föreläsaren. På ryska. 

Det finns flera intressanta aspekter i den här historien. En av de som troligen ingen har kommenterat är Aleksijevitjs förklaring till varför hon ville förbjuda intervjun, nämligen att journalisten som ställde frågor hade fel för sig. Det kan tilläggas att journalisten är ukrainare. När Aleksijevitj inte ostört får presentera sin syn är det ingen intervju längre. Den synen känns igen från våra egna media, som sällan eller aldrig ställer frågor, utan bara lyssnar till makt och mer eller mindre galna. Så också med Aleksejevitj, där Bonnierpressen genast ryckte ut för vitmålning av den galna tanten. Sådana journalister jobbar ändå lugnt kvar i Moskva, till skillnad från de flesta ryska journalister, som  är portade i EU. De, Bonnierjournalisterna, reflekterar inte över att om Aleksijevitj har rätt, är de själva "förståeliga" mål för ryska nationalister. Det finns ju också ryssar, som vill "cementera" nationen. 

Men kärnan i hela historien är Aleksijevitjs erkännande att det inte finns någon ukrainsk nation. Ukrainare som etnos är ett påhitt, ett politiskt projekt som kräver att vissa dör, beljugs, anklagas för allt, förolämpas, men det är också sant att det är ett ryskt problem i grunden. Ryssar dödar ryssar i Novorossija. Ryssar försvarar inte ryssar i Novorossija. Ryska Nobelpristagare som skriver på ryska säger på ryska att ryska borde förbjudas. I intervju efter intervju i ukrainska media frossar hon och programledaren i att hon med Nobelpriset står i samma rad som Bunin, Pasternak, Sjolochov och Brodskyj. I alla intervjuer glömmer både hon och programledaren Aleksandr Solzjenitsyn, ironiskt nog till hälften ukrainare. Så även i striden om Nobelpriset står ryss mot ryss. Jag förstår varför Aleksijevitj medvetet eller omedvetet gör sig av med Solzjenitsyn. Hon vill ju cementera en ukrainsk nation. Och det enda som tillåter cement att produceras är att ryssar dör, i Ryssland och Ukraina. Det var också så österrikarna tänkte sig när de en gång skapade den nya nationen.

 

 

 

 

Sök

Vinaora Visitors Counter

637182
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
1054
2698
9351
603764
50841
52511
637182
Your IP: 54.144.16.135
2018-06-20 05:16

Creative Contact Form

Kontakt
Fråga på