Translate

En resa från Malmö till Moskva

En resa från Malmö till Moskva finns nu publicerad som ebok.  Den tryckta versionen kommer inom ett par veckor. Boken är en autobiografisk reseberättelse utan en endaste biografisk hänvisning och utan en endaste sevärdhet. Foucault kallade det "antibiografi", ett verk bestående av tänkvärda skärvor av ett liv, utan början eller slut, utan linje, intrig eller hjältar, precis som i Tjechovs Damen med hunden, litteraturhistoriens största verk. I över 30 år har jag

författat texter om Sovjetunionen, Ryssland och Ukraina som ingen utom de mest insatta har läst eller ens hört talas om, och detta är de skärvor i mitt tankegods som jag vill dela med andra.Min okändhet har sina skäl, varav två framstår som kännetecken för min resa.Under större delen av mitt liv i den slaviska världen arbetade jag med texter för KGB, dock inte som någon av Hamiltons rang, eller Guillous, för den delen, utan snarare som en andra eller tredje rangens analytiker och tänkare i ett litet rum på Lubjanka. Den andra sidan av okändheten är att mina tankar helt enkelt inte går hem, framför allt inte i den västerländska mentaliteten.De väcker misstro och ilska, ibland till och med hat.En av mina uppgifter, ja kanske den stora uppgiften, har varit att försöka fånga mentaliteten, först och främst den ryska, men därmed också dess antimentalitet,den västerländska. Någonstans däremellan finns också den svenska mentaliteten. Det är när dessa mentaliteter kommer i kläm som misstron vaknar, först och främst hos dem som inte vill lära känna sig själva, utan bara frodas i sin egen härlighet. För den som är intresserad av andra folk, i det här fallet ryssar, och därmed av sig själv, kan denna skrift bli av inte så litet värde. För den som bara tycker om tankens flykt och spänst kan skriften även bli spännande. För den som bara tycker om att läsa som nöje eller njutning och fylls av den där kittlande känslan av äventyr vid tanken på hur en påg från Skåne hamnade i moskoviternas lejonkula, kommunismens symboliska högkvarter Lubjanka, och var med om att skriva världshistoria, bokstavligt talat, är de följande texterna riktiga pärlor. För den som vill lära känna Ryssland och ryssarna är de ett måste, särskilt i vår tid. 

 Boken antibiografiska karaktär kommer till uttryck i att den kan läsas med början och slut på valfritt ställe, tiden i boken går inte i en linje från start till mål, utan upp och ner som i arkeologi. Läsaren kan gå ner och upp i vilken ordning som helst och in och ut ur tiden när som helst. Där har läsaren en fördel framför boken, som inte kunde se ljuset i vilken tid som helst. Men jag tror att tiden så sakta är på väg också för min bok. 

 

Trevlig läsning!

Stefan Gehander

 

 

Sök