Translate

Greta i Sovjetunionen

Barn är vuxna i hemlighet. Det plågar dem. Barnen är vi i hemlighet. Det är skrämmande att vara barn, eftersom vi aldrig blir riktigt vuxna. Nika Turbina hette en sovjetisk poetessa som aldrig blev vuxen. Eller som föddes som vuxen. Hennes ryska poesi

föddes i den ryska solens huvudstad Jalta och mognade redan innan den lilla flickan kunde läsa och skriva. Under Krims stjärnor låg hon vaken om nätterna på grund av sin astma och dikterade helt underbara dikter för mor och babushka. De senare fick skriva så fingrarna värkte, för dikterna forsade ur det lilla livet så att bröstet värkte av både astma och poetiska pärlor.

Poesi var ingen ovanlighet i Nikas hem, morfar var författare och mor var konstnär och amatörpoet, vän med den den store sovjetiske poeten Voznesenskij. Men Nika var trots allt bara fyra år, när hon bad sin mamma skriva ner vad Gud hade berättat för henne under natten. Det var poesi utan versmått, personligt lidande, depression, ilska och elände. Flickan kunde inte skriva själv, och lärde sig faktiskt aldrig skriva, eftersom ödet föll så, att hon inte gick i skolan.

Dåtidens store sovjetiska författare Semjonov och den gigantiske poeten Jevtusjenko fick snart höra talas om en flicka, som skrev poesi i nivå med Pasternak, Tsvetajeva och Achmatova, fast hon bara var 8 år. Mormor kom farande från Krim för att visa det vuxna barnets dikter vid landets litterära redaktioner. Semjonov kastade en blick på denna fantastiska poesi, och mormor fick tala länge och väl för att övertyga honom om att ett barn på 8 år hade skrivit dikterna. Men han lät publicera dem, och snart lyste solen inte bara över Krim för flickan, och särskilt hennes mamma, som hittade på ett nytt efternamn åt flickan.

Jevtushenko skrev snart på ett förord till en diktsamling, eftersom han alltid stöttade unga poeter. I den ryska kulturen, särskilt i sovjetisk tid, är poesi vad fotboll är i Brasilien. Det var en fantastisk resa för Nika att i denna konkurrens introduceras i Moskva av Poeten. Som tioåring vann hon med Jevtushenko som mentor Stora Poesipriset vid poesifestivalen i Venedig, samma pris som Achmatova fick i 60-årsåldern. Hon stod på scen och läste dikter som en vuxen, hon lade handen för pannan och stönade fram sina ilska och depression. Inte ett öga var torrt i publiken. Senare har elaka tungor berättat att de höll på att skratta sig fördärvade, men fejkade medlidande.

När Nika var 12 år fick hon till och med åka till USA och träffa Superpoeten, Världspoeten. Josef Brodsky tog emot, och de stora amerikanska universitetens litterärt lärda diskuterade på stora konferenser hur flickans dikter skulle kunna översättas till olika språk.

Det blev en andra diktsamling, men Poeten tog sin hand från henne, det kom ju fram nya talanger. I tonåren var den blixtrande karriären över, och resten av livet blev ett förverkligande av den egna poesins depressiva demoner. Nerför den vägen togs hon om hand av Den Store Psykiatern från Schweiz, som egentligen var en pedofil och bara samlade vuxna barn vid sin klinik. Långt om länge fann den lilla flickan en vän, en kvinna vid Moskvas kulturinstitut, som tog hand om henne som kvinnor borde ta hand om varandra. Men det varade bara några år, barnets själ var skadat för alltid, och kroppen var sargad av droger, sprit och självskadesex. Det nästan vuxna barnet dog vid 26, medan mor och mormor levde fram till våra dagar.

Den litterära forskningen och biograferna är nu ense om att Nikas poesi var moderns misslyckade skräpdikter och att Nika var de båda äldre kvinnornas affärsprojekt. Nika var inget litterärt fenomen, hon var helt okunnig om poesi och litteratur, ja hon var okunnig om det mesta här i livet. Nika var ett offer för vuxnas förtjusning i barnstjärnor, som faller lika vackert som stjärnfallen över Krim.

Sök