Translate

Stormaktens skuld

En påminnelse om absurditeten i den ryska historien under 1900-talet är det faktum att Ryssland som Sovjetunionens juridiske arvinge i dagarna betalar ut de sista 100 miljonerna USD i den väldiga stormaktens skulder till Europa. Mottagaren är

Bosnien-Hercegovina (!). För bara 10 år sedan räknades den sovjetiska statsskulden till Europa i miljarder dollars, men Putins återbetalningsiver har resulterat i att Ryssland i dagarna blir ett land helt utan statsskuld, förutom försäljning av statspapper till europeiska banker. En fantastiskt utveckling, som dock inte har sitt största värde i finansernas värld, utan i psykologi och historia. För jämnt 100 år sedan var rubeln bokstavligt talat värd sin vikt i guld, och ryssarna gjorde den europeiska nöjesvärlden rik vid roulettbord och hotell, för vilka rubeln då var som dollar idag och yuan imorgon. Den kärnvapenbärande ockupationsmakten hade skulder upp över öronen till delrepubliker i vänskapliga snyltarländer, miniatyrländer med mindrevärdeskomplex, "kommunister" och kommunistpartier, och fick i hemlighet be USA och Canada om livsmedel i utbyte mot metaller, guld och konstskatter: det fanns inga pengar att handla för. Pengarna hade slösats bort på att köpa möbler från Rumänien, ketchup från Bulgarien, kristall från Tjeckoslovakien och socker från Cuba. Till överpris, förstås. Till skillnad från USA och NATO levererade SSSR via Warszawapakten gratis bomber och flygplan, stridsvagnar och soldater utan att ta betalt. Tvärtom, de sovjetiska soldaterna betalade hyra för dem förläggningar de själva byggde för att försvara brödrafolken. Men det är historia nu, och undersökningar säger att ryssarna inte ens vill betala för försvaret av Vitryssland enligt sovjetisk modell längre, för att inte tala om att de suckar av lättnad att någon annan nu betalar för Ukraina, och kommer att få betala dyrt för gas till Ukraina. Den ukrainska nationalismen började med Putin, som vid sitt makttillträde påpekade att det var slut med gratis gas både för Ukraina och Vitryssland. 

Det finns idag ingen som har hört talas om rumänska möbler och bulgarisk ketchup, för dessa länder är idag ekonomisk öken. Men i den fd sovjetiska öknen blommar det. Ryska revolutionen är över.

Vinaora Visitors Counter

2413149
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
5610
9617
67077
2275133
138016
223797
2413149
Your IP: 157.55.39.182
2019-09-15 13:04

Sök