Translate

Rysk energi

Det talas mycket om hur sanktionerna pressar Putins Ryssland ekonomiskt och försvårar livet för gemene man i Ryssland. Tunga experter berättar hur

hårt sanktionerna slår mot Ryssland, men där stannar analysen. Det är vanskligt att analysera vidare, helt enkelt eftersom sanktionerna bara finns i symbolernas värld, inte i den verkliga handeln eller i den ryska ekonomins utveckling. Sanktionerna har ersatt den tidigare ideologiska striden, men har ingenting med verkligheten att göra. Det kan uttryckas i den lite humoristiska frasen att Ryssland idag tillverkar mer franska ostar än Frankrike, mer finsk mjölk än Finland och egna grävmaskiner istället för svenska. Den verkligheten visar vem som drabbas av sanktioner. Men det finns betydligt viktigare teknologiska områden, där Ryssland inte bara visar sitt övertag, utan också har sanktionsmöjligheter som skulle förlama hela länder och kontinenter. Det handlar inte om den ökända gas- och oljeindustrin, där Västerlandet är helt beroende, så till den grad att USA med de nu aktuella slår mot Europa, inte mot Ryssland, eftersom amerikansk gas inte kan konkurrera i Eurasien. Men om Ryssland skulle vilja slå till ordentligt, vilket jag drömmer om, kan landet släcka ner USA på ett ögonblick. Med kärnkraft.

I kärnkraftens värld är Ryssland vad Saudiarabien tidigare var i oljeindustrin, till och med större. Här handlar det inte heller om ett övertag i produktion av uran, utan om ett övertag i tekniskt hänseende. Ryssland har hälften av världens anrikningskapacitet, vilket är en förutsättning för att skapa bränsle. Till saken hör att Kazakhstan är världens största producent av råvaran uran. USA och övriga världen har inte och kan inte ha tekniken för anrikning av uran på grund av miljömaffian. USAs underläge även i denna energikälla är så djupt att till och med Hillary gick med på att sälja 20% av USAs uranreserver till Ryssland. USA kunde ändå inte använda dem. 

Medan halva världens anrikning måste gå via Ryssland, är Kina på stark frammarsch, precis som Indien, Turkiet, Iran, Finland och troligen fler länder bygger rysk kärnkraft. Ryssland kan på ett ögonblick släcka ner USA, där cirka 20% av elen är rysk kärnkraft. Utan Ryssland, ingen luftkonditionering i sanktionernas hemland. Putin kan, om han blir riktigt arg, vilket han sällan blir, koppla bort halva världens kärnenergi. Det skulle bli en megasanktion.  Men ingen vågar inte ens viska om detta, inte ens Putin. Bara en antydan om möjligheten, skulle skaka om hela världen som en atombomb.

Den som invänder att amerikanska stridsplan skulle lyfta, har inte en aning om att amerikanska flygplan är helt beroende av ryska metaller för att kunna byggas, varav flera bara finns i Ryssland. Sanktioner från USA, solenergi i Kina och andra dumheter är för lika dumma journalister och experter. Kinas framtid, liksom vår egen, bygger på rysk energi, ingenting annat. På samma sätt vet tyskarna att de tvingas elda med ved, som Putin uttryckte det, om de bråkar alltför mycket med Ryssland. Eller lyder ockupationsmakten USA alltför länge.

Sanktionernas språk hör hemma i trollens värld. De är som trollformler som kastas ut över världen i ett försök att förtrolla människors medvetanden. Energi hör däremot till naturvetenskapens värld, som har sina lagar. Ryssarna kan dem.

 

Läs mer om rysk andlig energi i min bok En resa från Malmö till Moskva

Vinaora Visitors Counter

2413149
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
5610
9617
67077
2275133
138016
223797
2413149
Your IP: 157.55.39.182
2019-09-15 13:04

Sök