Translate

I smöret sanningen

Sanktionskriget mot Ryssland har lett till en rad forskningsrapporter från fronten, där författarna analyserar konsekvenserna för EU. Rysslands motåtgärder i form av livsmedelsembargo mot EU har, enligt rapporterna och vanlig logik, medfört

en minskad export till Ryssland. Den ryska exporten till EU handlar för det mesta om varor som inte kan utsättas för sanktioner, till exempel gas, olja, raketmotorer, metaller, för att nämna några, så denna sidan av handeln ligger fast.

Men forskningsrapporterna kommer från institutioner, som finansieras av staterna och EU, så de får inte öppet deklarera detta. Frågan måste problematiseras, som det heter i forskningsvärlden. Det betyder att sanktionskriget måste vinnas till varje pris, även om det betyder att vi får veta mindre eller sämre. I enlighet härmed visar analyserna från EUs forskare att sanktionerna och de ryska motåtgärderna inte har haft någon som helst effekt. Vi har då två resultat, som kanske inte behöver motsäga varandra. Å ena sidan fick sanktionerna och Moskvas försvarsåtgärder ingen effekt och kriget slutade oavgjort, å andra sidan finns en export från EU som är förbjuden sedan några år i Ryssland. Det kan hända att denna export har kompenserats på andra sätt och med andra varor, men ingen redovisar vilka. Forskarna har dock problematiserat frågan och kommer fram till den geniala slutsatsen att ryssarna inte köper livsmedel från EU - för att de helt enkelt inte har pengar till det. Jag måste medge att slutsatsen är elegant som propaganda. Det är nästan så man tror att ukrainare har tagit sig in i forskningsinstituten för att skoja med det som vanliga människor observerar.

Lokaltidningen har också gjort en observation, nämligen att smöret på ICA har blivit nästan dubbelt så dyrt under de senaste 2-3 åren. Förutom det finska smöret, som helt plötsligt dök upp på ICA för 2-3 år sedan till halva priset mot det svenska. Det visar sig att smöret har blivit dubbelt så dyrt i EU under de senaste 2-3 åren. Det kommer att bli dyrare.

Hur kunde det bli så? utropar artikelförfattaren, och anför det enkla svaret: tillgången på smör har minskat medan efterfrågan har ökat. Därefter nyanserar författaren bilden med en hel rad faktorer, där den ryska importen som tillgångsfaktor får dela utrymmet med ett par ekologiska faktorer på efterfrågesidan. Så på lokal nivå kan vi vinna kunskap om sanktionskriget, som här vinns av Ryssland och förloras av EUs medborgare. Men de stackars ryssarna då, som tidigare köpte 25% av EUs smör? Vad har de på brödet? De har kanske inget bröd heller längre, så det finns ingen anledning att ha smöret framme? 

Den ryska exporten av mejerivaror har ökat med 25% under de senaste 2-3 åren, där hjälpsändningarna till det hungrande Ukraina och glass till Kina är de viktigaste faktorerna. Den ryska produktionen av smör har ökat med 30% under de senaste tre åren samtidigt som importen från EU har ersatts med smör från Uruguay och Nya Zeeland. Om denna tendens står sig, kommer EU inom ett par år att importera ryskt smör. Eller amerikanskt. USA har ju för vana att förklara sig som vinnare i de krig Ryssland vinner. 

En resa från Malmö till Moskva

Vinaora Visitors Counter

2413149
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
5610
9617
67077
2275133
138016
223797
2413149
Your IP: 157.55.39.182
2019-09-15 13:04

Sök