Translate

Mercedes uppfanns av en ryss

Boris Lutskij föddes för snart 150 år sedan i byn Andreevka i Zaporozhye-regionen, som då låg i Ryssland, men idag återfinns i Ukraina. Härifrån, från Andreevka, kommer den moderna motorn. När Lutskij växte upp var drömmen om en automobil levande, och drömmen handlade om någonting som

skulle driva farkoster till sjöss, i luften och på land. Senare skulle drömmen av Boris Lutskij utformas som en stjärna med tre staplar på motorhuven. Boris gick i grundskolan i byn, men flyttade sedan till Sevastopol på den ryska halvön Krim för att gå realskola tack vare sin begåvning i matematik och fysik. Rektorn insåg elevens begåvning och utverkade ett stipendium för vidare studier vid tekniska högskolan i Munchen. Där fick han redan som student 1882 patent på en helt ny typ av motor med ventiler och stötstänger. När Lutskij tog examen stod tyska företag på trappan och väntade. Men Lutskij åkte hem för att göra värnplikten. Under sin tjänstgöring för fosterlandet ritade han vidare på motorn. Men tyskarna gav sig inte, utan åkte helt enkelt till Ryssland för att få motormannen med sig hem, vilket lyckades. Den tyska firman MAN köpte hans patent på en gasmotor och erbjöd honom posten som chefsingenjör. Snart var det tyska bilföretaget störst i Tyskland med en hel serie förbränningsmotorer.

Lutskij tackade för sig och öppnade eget i Berlin, men hans firma köptes snart upp av ett tyskt företag som hette Daimler. Lutskij blev bekant med Daimler, Diesel och Maybach, som ville skapa en stor lastbil, vilket hittills hade misslyckats. Lutskij lyckades med Daimlers första tunga lastbil, samtidigt som han ritade Mercedes revolutionerande fyrcylindriga motor med tändning inne i bilen, uppvärmning i motorrummet och Mercedes första bil med gaspedal. 

I sitt eget företag vann Lutskij guldmedalj i alla bilklasser på världsutställning 1900 med den egna bilen Loutsky. På utställningen träffade han en rysk admiral, som undrade om han kunde konstruera en motor för havstransporter, rättare sagt för ubåtar och patrullbåtar. I samma veva öppnade Daimler en bilfabrik i St Petersburg med Lutskij som konsult. Framgångarna ledde till audiens hos tsaren och nya medaljer. Lutskij adlades och hans fordon, särskilt militärfordon, men också post- och brandbilar, köptes in av den ryska staten. 

Lutskij fick nu riktig luft under vingarna tack vare den ryska militärens beställningar. Han byggde världens största flygmotor och världens snabbaste, 160 km/h, flygmotor, och tillsammans med gamla vänner på Daimler byggde han världens första tvåmotoriga flygplan. Han ritade också minfartyg, motorcyklar och motorer till zeppelinare. Lutskij byggde en racerbåt, som 1907 slog världsrekord med 55 km/h i tävlingar på Rhen. Nu hade Lutskij skapat motorer och fordon både i luften, till sjöss och på land, karriären var på topp, och 1913 byggde han en motorfabrik i St Petersburg. Året därpå gjorde han en affärsresa till Berlin, där han arresterades av tysk militär efter en eldstrid. Tyskarna ville tvinga honom att bygga motorer och fordon för armén, men Lutskij vägrade och hamnade på Spandau. Han släpptes fri 1918 och erbjöds platsen som chefsingenjör vid Daimler, men tackade nej och återvände till Ryssland.

 Här slutar Lutskijs historia och ingen vet vart han tog vägen. Här slutar Rysslands historia i byn Andreevka, som nu intogs än av vita, än av röda i inbördeskriget och revolutionen, som skapade Ukraina. Men motortraditionerna från dessa trakter fanns kvar till våra dagar, och det var först 2016 som Ryssland meddelade att den sista flygmotorn från Ukraina hade importerats och en egen motorindustri hade byggts upp. Fabrikerna i Zaporozhye kämpar för sin existens i konkurrens med skrot från Frankrike i luften, brittiska stridsvagnar som får motorstopp i steppens damm och amerikanska patrullbåtar, som inte haft en chans mot Lutskijs racerbåtar med kulsprutor och kanon. Lutskijs första och största verk Mercedes och MAN återupplivar historien med nya fabriker i St Petersburg och Moskva.

Sök