Translate

Politisk schizofreni

Vladimir Putin kallar det som sker i Västerlandet "politisk schizofreni". Det betyder att han menar att politiker i Västerlandet inte beter sig i enlighet med normaliteten, de svarar inte på situationer som de borde. De schizofrena politikerna är rädda för det

som inte finns, alltså ryska hot och ryska försök att förleda och påverka västerländska politiker, samtidigt som de är totalt likgiltiga för det som finns, alltså terror och inhemsk påverkan från både islam och fascism. Grunden i schizofreni är en psykos, som utmärks av hallucinationer, där psykos betyder att det finns vanföreställningar, som inte kan påverkas av argument. Omgivningen, i det här fallet Ryssland och vi andra friska, kan inte rätta till felaktiga uppfattningar. I Ryssland är schizofreni en behandlingsbar sjukdom, medan den i Nazi-Tyskland och Skandinavien tills helt nyligen betraktades som en ärftlig defekt, varför schizofrena utrotades respektive steriliserades. Ett annat exempel på behandling av schizofreni enligt västerländsk modell var den sovjetiska modellen, där vissa tankar och beteenden klassificerades som schizofrena, en modell som fortfarande gäller i Västerlandet i lagarna om tvångsvård. 

Inom kort kommer svenska soldater i hela landet att storma mot ostkusten för att försvara landet, särskilt det stackars Gotland, mot en rysk invasion. De påhejas av bombkastare och bildårar på hemmafronten, där nu vanliga tjejer tvekar om de ska gå på konsert, shoppa i centrum eller jogga i parken efter jobbet med att ta hand om de sårade, skadade och allmänt beklagansvärda flyktingarna från ryssarnas krig i Syrien, där det nu råder nästan fred.

Professorerna i historia, som på allvar hävdar att ryssarna inte befriade Europa från fascismen, flyttar nu sina argument till Syrien och Ukraina och påstår att ryssarna inte befriade Syrien från terrorismen och ingick en non-aggressionspakt med Nazi-Ukraina, vilket utlöste kriget. Liksom när det gäller andra världskriget, säger de att det var ryssarna som angrep Syrien och Ukraina. 

Jag Guillou skriver på en bok, där det sägs att amerikanerna vann slaget om Aleppo och välkomnades av plågade syrier, som sedan togs emot av den fredliga svenska befolkningen, som inte hade en aning om hur landet låg. Han berättar också om islams välgörande effekt på den västerländska kulturen i en schizofren bästsäljare. 

I USA är mantrat i den schizofrena politiken att Ryssland är fienden, värre än terror och påverkan från islam och fascism, men samtidigt att Ryssland är villkoret för en framgångsrik kamp mot islamistisk terror och en stabil värld. Men det är bara den ena sidan av schizofrenin, där Ryssland är både sjukdomen och behandlingen.

Den andra sidan är att Ryssland inte bara är svaret på islamistisk terror, utan också på den verkliga utmaningen, nämligen att styra mångfalden. Den senare ger upphov till schizofrenin, eftersom världens sjuke man, Västerlandet, inte har förmågan att se och höra andra än sig själv. Västerlandet tror inte sina sinnen när andra röster gör sig hörda, vilket i schizofrenin kallas hallucinationer. Det är ju så i schizofreni att verklighetens argument inte biter på hallucinationerna, men också så, att verkligheten uppfattas som en hallucination. Ryssland har löst mångfaldens problem, medan Västerlandet inte vågar se den. Det är därför framstormande trupper mot en fiende som inte finns, medan bomberna briserar bakom de egna linjerna är en träffande bild av den politiska schizofrenin.

Problemet kompliceras av att det finns en hel del kloka människor som inte tror att schizofrenin finns som sjukdom, att den bara är ett av många sätt att se verkligheten, rättare sagt att kontrollera verkligheten. En av dem klokaste var Michel Foucault. 

Det som inte var riktigt som det skulle, sade Foucault, skulle i Västerlandet komma att kallas vansinne och skulle isoleras och bestraffas med sanktioner. Mångfalden av röster skulle reduceras till minsta möjliga pip i ett grandiost försök att bota schizofrenin för alltid. Men den västerländska makten blev själv schizofren inför den hopplösa striden mot mångfald och olikhet. Här är Putin ense med Foucault.

 

Vinaora Visitors Counter

2224545
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
7165
2629
44246
2123649
173209
182611
2224545
Your IP: 46.229.168.131
2019-08-24 23:20

Sök