Translate

Driva med drevet

Vladimir Putin frågade under Ekonomiskt forum om det fanns någon i publiken som kände till någon tablett, som kunde ges till västerländska journalister och politiker. Hans emotionella vädjan kom efter ännu en

fråga om rysk påverkan och inblandning i allehanda fantastiska historier i västerländska media. Han tycktes mena att dessa hade drabbats av det som psykiatrin kallar Patologisk lögn. Under andra möten och intervjuer har han själv förklarat Västerlandets faktologiska fantasier med rädsla, vilket betyder att han inte bara är överens med Margot, utan också har ställt en riktig psykiatrisk diagnos. Den djupt liggande, vetenskapliga förklaringen till patologisk lögn är nämligen rädsla. Lögnen bevarar den fåfänga personligheten, där funktionen är att undvika sanningen. Den patologiska lögnen är sådan, då den även undviker rationaliteten och driver ut i rena fantasier. Tyvärr finns det ingen tablett, inte heller någon behandling. 

Donald Trump lever i samma groteska verklighet som Putin, med den skillnaden att han lever mitt i sjukdomen. Han presiderar över ett sjukt samhälle och en sjuk världsdel, Västerlandet, där den något autistiska Merkel spelar en huvudroll. Merkels patologiska ljugande är inte medfött, som till exempel i Baltikum eller Sverige, utan har formats i en särskild historisk period efter Murens fall. Det verkade då och under de följande händelserna med Tysklands erövring av EU och vidare österut att Tyskland nu skulle få sin efterlängtade seger, något försenat. Det är lättare att behandla en förvärvad patologi, eftersom hjärnans struktur inte har förstörts bortom behandling. Det finns också i det politiska livet varianter, som kan ersätta den tillfälliga patologin. I Sverige och Baltikum är en sådan förändring omöjlig, eftersom patologin sitter fast i hjärnan. I det ljuset blir kontroversen mellan Trump och Merkel begriplig: han tyckte helt enkelt att hon var dum i huvudet. Att ljuga om verkligheten utan synbara mål stämmer med diagnosen på patologiska lögnare, där lögnen bara är en intern affär, utan motiv som makt eller pengar, helt enkelt överdriven självsäkerhet, en typisk tysk sjuka. Det finns också en annan faktor i den patologiska lögnen som kan förklara varför den är ett behov: livet är tråkigt. Den tredje aspekten av patologisk lögn är att den diktar ihop en förljugen men sammanhängande identitet och historia, som i dagens tyskinspirerade Ukraina.

Donald Trumps kamp mot detta tråkiga, påhittade samhälle utan mål och mening med den patologiska lögnen som smörjmedel är samma strid som Vladimir Putin utkämpade mot det förljugna och beljugna Ryssland från Sovjetunionens fall och Rysslands resning. Landet stod med byxorna nere och huvudkontor för större delen av den ryska oljeindustrin i Texas och för gasindustrin i Schweiz när den nye presidenten lyckades spräcka den patologiska lögnen om Ryssland som en efterbliven europeisk koloni. Villkoret i lögnen för att behålla epitetet europeisk var att också benämningen koloni kvarstod. Putin har visat att det finns en europeisk koloni, som för att leva kvar i lögnen är beroende av Ryssland. Vad han inte förstår är att kolonin behöver lögnen, den är själva essensen i kolonilivet. Den har inget annat mål eller mening än sig själv.

Putin gick segrande ur striden och driver nu med drevet av lögnare, medan Trump sitter fast i lögnerna och driver med drevet mot något som än så länge liknar kaos. Men, som Ryssland har visat, kommer alltid ordning ur kaos. 

Vinaora Visitors Counter

2224545
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
7165
2629
44246
2123649
173209
182611
2224545
Your IP: 46.229.168.131
2019-08-24 23:20

Sök