Translate

Merkliga historiska paralleller

 I en förklaring till varför Berlin inte kan se Krim som en del av Ryssland, jämförde Angela Merkel med återföreningen av Tyskland. Nu är det så med historiska paralleller att en parallell enligt matematikens lagar har två ändar. Vladimir Putin har också gjort jämförelsen

med återföreningen av Tyskland. Medan Putin påpekade att Ryssland (SSSR) i praktiken var det enda land som främjade den tyska återföreningen, förutom BRD, menar Merkel i sin parallell att ett erkännande av ryssarnas strävanden på Krim vore detsamma som att säga att Tyskland skulle förbli delat. Hon tycks alltså tro att Krim befolkades och befolkas av ukrainare, ungefär som fransmännen under hela 1900-talet var av den bestämda uppfattningen att Saarland beboddes av fransmän. Men Saarland bestod till 90% av tyskar och fick 1957 äntligen ingå i BRD. Merkels märkliga logik är desto märkligare som ingen har eller kommer att fråga efter Tysklands erkännande av Krim i juridisk mening, men att denna fråga skulle kunna vara så viktig att den raserar den egna industrin är till och med för tyskar lite magstarkt. För ryssar är det helt obegripligt att dagens Tyskland deltar i en nazikupp i Ukraina och sedan har mage att hysteriskt ropa på internationell rätt. De drar nog en hel del paralleller. Men Merkel bryr sig faktiskt inte så mycket om vare sig ryssar eller tyskar, hon är mer intresserad av amerikaner och araber, som så många andra kvinnor. Och där denna sympati går in, går vettet ut, som vi har sett.

Det är en historiens ironi att Tyskland på 70 år inte har haft en ledare som varit så hatad som Merkel, inte minst i sitt eget hemland Östtyskland. I den demokratiska republiken Tyskland har nu en majoritet tröttnat på den tyska krigsliberalismen, där tyska soldater nu står längs den nya järnridån med blicken österut. Ryssen i gemen väntar otåligt på tyskarnas första misstag längs den ryska gränsen, precis som amerikanska soldater prickas av i Syrien. Men det som förundrar ryssar mest är att denna lätt autistiska tant lyckats rasera hela den Ostpolitik som byggdes upp av Brandt, Genscher, Kohl och Schröder. I rysk analys är detta den största förändringen i Europa under de senaste decennierna, en linje som mest förklaras med att Merkel helt enkelt är den minst dumma statsmannen i Europa. Hon och Tyskland har liksom skjutits fram steg för steg i takt med att de övriga europeiska ledarna har gjort bort sig. Resultatet har blivit katastrof. I andra fall har det varit karismatiska ledare som lett länder i katastrof, men här har vi en butter prästdotter, som utan större åthävor har lyckats med konststycket att väcka först den ukrainska och sedan den tyska nazismen till liv igen. Adenauer vänder sig i graven.

Det roliga är att ryssarna nu i sin diplomati har Merkels argumentationslinje i bagaget, eftersom det måste vara en historisk rättvisa att ryssar får återförenas med moderlandet, om tyskar får det, både saarländare och östtyskar. Annars hade ju aldrig Tyskland fått en kansler som heter Merkel. Det blir ännu mer spännande om jämförelsen görs med SSSR, ett land som existerade lika länge som det enade Tyskland. Men det fattar hon nog inte. I historieböckerna kommer det också att stå att Merkels stöd till ölkällarkuppen i dagens Nazi-Ukraina var lika obegripligt som svängdörrspolitiken mot Mellanöstern. Paralleller har en tendens att bli oändligt långa.

Vinaora Visitors Counter

2224545
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
7165
2629
44246
2123649
173209
182611
2224545
Your IP: 46.229.168.131
2019-08-24 23:20

Sök