Translate

Till apologeternas försvar

I samband med en intellektuell prisutdelning har en journalist ifrågasatt mottagarens intellektuella och politiska slutsatser med motiveringen att pristagarens forskning är apologetisk. Det senare ordet

känner vi rysslandsexperter igen från den stalinistiska epoken, där det listiga ordet förutsatte att det fanns en skuld, som sedan hade ursäktats. Då kunde den anklagade redan där dömas och diskussionen var slut innan den hade börjat i sak. Den anklagade, även i det aktuella fallet, hamnade i fällan att återigen behöva urskulda sig. Ungefär som metoo.

I den aktuella ”debatten” är sakfrågan redan utredd, dvs Ryssland har annekterat Krim och angripit Ukraina. Men båda dessa påståenden är falska, vilket den anklagade pristagaren missar att framföra. Argument och fakta kan hämtas på min blogg. Det viktigaste argumentet är att internationell rätt inte reglerar den process som ägde rum på Krim. Den andra viktiga nyansen är att ryska frivilligkårer i östra Ukraina skickar hem NATO-soldater i svarta säckar. Dessutom finns en hel del andra argument och fakta att framföra, vilka tyder på en mera komplicerad dynamik i händelserna i Ryssland och Ukraina, vilket pristagaren också missar. Det är förrädiskt att gå i denna stalinistiska fälla. Av en professor i etik och mänskliga rättigheter, skulle jag vilja begära mera logik, särskilt som den attackerande journalisten bevisligen är en enfaldig skuldkrängare. Hans diskussionsteknik duger kanske i fikarummet eller på en skolgård, men en professor i etik och moral borde kunna placera falskheten där den hör hemma. Journalisten är nämligen en apologet! Allt blod efter den västerländska statskuppen i Ukraina, där EUs utrikesministrar satt på rad, och alla döda barn och gamlingar i det amerikanska bombregnet i östra Ukraina över allt ryskt, särskilt språket, måste urskuldas. Och då är anfall bästa försvar.

Sverige samarbetar militärt med den öppet nazistiska regimen i Ukraina, ÖB har varit på inspektion i östra Ukraina. Den svenska regimen har allt att vinna på en konflikt vid Rysslands gräns, är den uppenbara slutsatsen, särskilt som vi nu också tränar ukrainska soldater med nazisymboler på uniformen. Det handlar om att ”Ukraina måste försvaras” och dras med i NATO. Det förstår vilken idiot som helst, även om vissa ger sken av att inte veta, apologeterna. Visst skulle Putin kunna avsluta kriget imorgon, jag har i flera brev bett honom göra det, men tyvärr är han en fridens man. Lämpligen skulle han passa på när ÖB står där med kikaren som en karolinsk fjant.

Ett Nazi-Ukraina i NATO är ett skräckscenario för Ryssland, som aningslösa apologeter håller på att realisera. Ukraina utnyttjas cyniskt som förtrupp, precis som i Georgiens vansinneskrig i Sydossetien, framhejat av Bildt mot betalning. Rysslands mål är ett självständigt och demokratiskt Ukraina, som går att tala med. Insinuationerna att Väst betyder demokrati och att Ryssland skulle vara motsatsen är bara falsk retorik.

Tvärtom ser Putin att det som sprids i Västeuropa, från Ukraina över Baltikum, Polen och ganska livaktigt i det gamla Europa, är en fascism som inte står främmande för krig ens mot civilbefolkning, alltså det gamla goda folkmordet, särskilt tydligt i Syrien. Det är här apologeter som den aktuella knäppskallen kommer in i bilden. Hans uppgift är inte att reda ut och diskutera, hans uppgift är att placera ”erkännande” och ”skuld” på andra sidan om sig själv, särskilt som skuld och erkännande borde handla om det egna agerandet. Det missar pristagaren, men jag förstår hennes rädsla. Den här typen av stalinism är farlig även på det personliga planet, det visar redan det faktum att den här idioten kallas fram för att diskutera ett pris han inte har det minsta med att göra.

Men om det nu är så, och till och med universitetet inte har modet att ta bladet från munnen, får vi då se om tidningen ifråga vågar publicera ett försvar från ett äkta Putintroll. 

 

Vänliga hälsningar

Stefan Gehander

Översättare, journalist, historiker och troll, ja numera också samizdatförfattare till En resa från Malmö till Moskva 

www.sydsvensken.se

 

 

 

 

 

Vinaora Visitors Counter

2224545
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
7165
2629
44246
2123649
173209
182611
2224545
Your IP: 46.229.168.131
2019-08-24 23:20

Sök