Noll tolerans

Svenska skolelever kommer att få noll poäng på det nya PISA-testet, som handlar om tolerans mot andra etnos och kulturer. Orsaken är att de svenska eleverna inte

kommer att få delta. Det verkar som om de ansvariga fått kalla fötter i aningen att de svenska eleverna, om de fick delta, faktiskt skulle få noll poäng. Så resultatet på testet förändras inte. Men bakgrunden är ju intressant, för det finns ju farhågor som lyser igenom i detta beslut, som för övrigt har fattats av alla skandinaviska länder och Tyskland. Det märks att toleransregimerna har koll på sina undersåtar och vet vad de kommer att svara, bara de blir tillfrågade.

I Ryssland har Putin deltagit i minnesceremonier gällande koncentrationslägret Sobibor och de sovjetiska judarnas uppror där, det enda judeuppror i koncentrationsläger som lyckades. Ett par hundra judar lyckades fly, ett hundratal lyckades ta sig förbi både nazister och den polska lokalbefolkningen och ansluta sig till partisaner. Runt 50 fick uppleva Segerdagen. Den sovjetiske juden Aleksandr Petjorskij, som ledde upproret, dog i fred 1990, medan soldaten Aleksej Vajtsen levde fram till 2015 och blev huvudvittne mot lägervakten Ivan Demjanjuk, som USA och Ukraina gjorde allt för att skydda mellan 1983-2011, då han slutligen dömdes i Tyskland. 

I sitt tal satte den ryske presidenten, som inte blev inbjuden av Polens regering att delta i minneshögtiden i Sobibor, ett rakt likhetstecken mellan antisemitism och russofobi, eller rysskräck som svenskarna kallar det. Det betyder att Västerlandet är nazister i sin kultur och redo att förfölja och avliva judar och ryssar bara för att de är judar och ryssar. Det stämmer med mina observationer, som jag presenterar i boken En resa från Malmö till Moskva. Den skulle nog också få noll poäng av toleransregimen, men den skulle helt klart få högsta poäng i PISA-testet. Om den fick delta.