Translate

Lögnens kemi

Till skillnad från Sokrates, överlevde Sergej Skripal och hans dotter det ögonblickligen dödande giftet Novitjok, som inte går att överleva. Det skulle betyda att giftet var ett annat, till exempel det brittisk-amerikanska BZ, vilket ju

också fanns i de förgiftades blod, enligt ett schweiziskt laboratorium inom OPCW. Det faktum att detta faktum inte blivit någon nyhet, styrker dess värde.

Till skillnad från Sokrates, som dog för sanningen och rätten att söka och uttrycka den, ”dog” inte Skripal för sanningen, utan för lögnen. Han har hela tiden levat för lögnen, och det var bara logiskt att även hans ”död” var en lögn. Om det olyckliga paret hade varit föremål för en attack från rysk underrättelsetjänst, hade de nu tillåtits att breda ut sig i en fantastisk historia om ryska lönnmördare och hot från självaste Putin i egenhändigt undertecknade brev eller inspelade telefonsamtal. Men de har gått under jorden, eller rättare sagt gömts undan offentligheten. Märkligt att Västerlandet skulle försitta en sådan propagandaposition. Det förgiftade paret ”talar” endast via brittisk polis, som inte heller lämnar ut uppgifter om utredningen. Det kommer inga sensationella avslöjanden om jakten på de ryska mördarna, vilket ju också är märkligt. Det pågår heller ingen jakt på den från Ryssland tillresta katten, som lyckades ta sig ut ur det förgiftade huset och nu vandrar omkring med gift i pälsen. Den ryska kattens engelska kollega eldades upp i ett brittiskt Auschwitz, så den blev både gasad och uppeldad.  

Till skillnad från Sokrates, är det ingen journalist eller forskare som är intresserad av sanningen om den kemiska attack som blev orsaken till missilattacker från Västerlandet. Ja, ingen ens undrar eller försöker undersöka saken. Missilerna flög iväg samtidigt som OPCWs inspektörer flög mot Syrien, så vad de ska där och göra nu är obegripligt. Men det är ytterligare ett tecken på att den kemiska attackens vara eller icke vara överhuvudtaget inte spelade någon roll. Det är heller ingen nyhet att vårdpersonal i Douma inte har sett röken av någon kemisk attack, inte ens på det sjukhus de jobbar och som agerar bevis i västerländska media. Inte heller har det spridits några kemikalier i området efer raketattackerna, som sägs ha träffat sina mål, tre ruckel i öknen, som fortfarande står där som ruiner, trots hundratalet raketer. Alla flygplatser har också visats upp i ryska, syriska och alternativa media som oskadade, trots att alla missiler träffade sina mål. Märkligt. Om det däremot var så att de sovjetiska och moderna ryska luftvärnssystemen tog ner 71 av 103 raketer, får vi en god bild av amerikansk stridsförmåga, dvs oförmåga. Trump kanske är en Kreml-agent ändå? Han har i varje fall gjort mer för att främja ryska intressen än en Kreml-agent kan drömma om. Nu blir det troligen också S-300 i Syrien, vilket gör att inga raketer kan träffa landet. Världens fria länder, dvs de som inte är amerikanska lydstater, drömmer om ryskt luftvärn.

I likhet med Sokrates, främjar Trump och hans nickedockor sanningssökandet. Till och med amerikanska journalister har rest till Douma. Jag och många andra oliktänkande undrar ju vilket syfte all denna fake har. Nu finns det ju de som säger att giftet är äkta vara, men även om vi teoretiskt antar att Ryssland stod bakom, måste vi fråga oss i vilket syfte. Eller vi ska bara anta att ryssar och syrier är grymma djur? Ett påstående, som kommer från dem som har bombat och förintat folk och länder sedan Jugoslavien? Från länder, vars ledare ignorerar FN, folkrätt och sina egna lagstiftande församlingar i parti och minut? Nja, den sokratiska vägen är mer avancerad än så. Den kräver nämligen belägg för de påståenden som görs och en logisk kedja mellan beläggen.

I likhet med Sokrates lever vi i demokrati. Den senare kräver att giftbägaren töms för  att tron på gudarna och det gudomliga styret inte ska rubbas.  Skripal tror säkert på vad han gör, liksom Västerlandets raketkastare, media och forskare. De tror på vad de gör i den meningen som den atenska demokratin avrättade Sokrates, nämligen att demokrati har ett värde större än människolivet. I den meningen är Ryssland ingen demokrati. Det visste Trump när han skickade iväg raketerna. Annars hade han inte vågat göra det. Men för medborgarna i Storbritannien, Frankrike och USA är livet inte mycket värt i ledarnas ögon. De agerade för demokrati i handlingar, som skulle ha kunnat resultera i strid med rysk militär. 

I likhet med Sokrates borde vi undra och ställa frågor till våra demokratiska ledare varför de bryter mot folkrätt, moral och författningar, varför de inte bryr sig om människor, varken i hemlandet eller i Syrien och varför de anlitar terrorister i kampen för demokrati.

I likhet med Sokrates tillåter vi oss att tvivla på att Skripal förgiftades och att det finns kemiska vapen på den legitima syriska sidan. Vi ser nu att terroristerna hade byggt upp ett laboratorium i Douma. Det kommer säkert fler belägg.

I likhet med Sokrates, kan då Trump, May, Macron och Löfvén lyfta en bägare. För demokratin.

Sök