Translate

Pinsam professor

Under 1990-talet fanns det ett gäng forskare, som på allvar menade att ryssar i massor skulle fly sitt land, vilket faktiskt togs på allvar i riksdagen och det svenska samhället. Den ekonomiska delen av denna jubelpropaganda över hur illa det var ställt i Ryssland leddes av

svenska professorer. Senare har de gång efter annan utropat domedagen för Ryssland, senast 2014, då den nära förestående kraschen förutspåddes. Under hela den här tiden har Ryssland gått från klarhet till klarhet och är nu bland världens ledande ekonomier, långt före Sverige och andra migrationsländer, vilket en hel del fotbollsfans nu har fått en glimt av. Men så icke i Sverige, där dyra biljetter såldes till svenska fans på resa i Ryssland, som delade ut dessa biljetter gratis. Det ökar ju Sveriges BNP samtidigt som det sänker Rysslands.

 

Inför Hitlers möte med Hitler i Helsingfors, intressant nog en plats som av stormakterna bedömdes värdig ett sådant möte, vilket är en eloge till Finlands president och utrikespolitik, kommer nu de vanliga ”analyserna” om Sveriges utrikes- och försvarspolitik. Av samma professorer som då. Först görs en inledning, som är obligatorisk numera till och med i forskningen, där de senaste årens fejkade statsterrorism mot Ryssland anges som inte bara trovärdiga, utan till och med som fastställda. Så är långtifrån fallet, för att uttrycka det milt, men den ryska parten talar för döva öron, naturligtvis, eftersom ingen är intresserad av att höra eller ens undersöka terrorn. Det malaysiska flygplanet sköts ner med en sovjetisk raket från en plats för ett ukrainskt förband, visar den ryska undersökningen, vilket ju har skett tidigare. Malaysia har dragit öronen åt sig och underkänner den västerländska propagandaundersökningen. En dag kommer sanningen fram, på samma sätt som det nu är fastställt vem som sköt ner ukrainare på Majdan, även om detta är en icke-nyhet i Västerlandet.

Det finns en rad andra liknande löjliga operationer i Västerlandet i den meningen att de ställer all logik på huvudet och inte har någon annan mening än just att peka ut en skyldig. Eftersom Ryssland både ekonomiskt, militärt och moraliskt kommer att fortsätta på Putins framgångsrika linje, kan vi vänta oss fortsatta komiska situationer och analyser.

Det råder en hysterisk oro i Sverige vad Ryssland skulle tycka om ett svenskt medlemskap i Nato i det här spelet. Jag vet vad de tycker: ingenting. I ryskt militärt tänkande är Sverige en del av Västerlandet och kommer att utplånas i händelse av krig. För säkerhets skull, så att vi inte går med i Nato när bomberna börjar falla. Dessutom har Sverige under de senaste 25 åren förfallit till primitiv karolinsk utrikepolitik med inte så små risker. När Sveriges ÖB står vid fronten i det naziukrainska folkmordet på ryska ukrainare finns en risk, inte bara att han får en förlupen kula i pannan, utan att han vid en ukrainsk attack uppfattas som officiellt svenskt stöd i krig mot ryssar.

Men de stora riskerna finns i Baltikum, där den estniske presidenten nyligen hotade med invasion av St Petersburg, där ryssar förföljs och ryska språket förbjuds i Lettland, och där Litauen var på väg att blockera korridoren mellan Vitryssland och Kaliningrad när ryssarna slutade köpa litauiska mejerivaror och konserver, som ingen annan vill köpa, i samband med Rysslands lyckade embargopolitik mot Västerlandet.

Om Sverige stödjer en sådan politik, vilket vi ju verkar göra, bör vi snarast gå med i Nato och rusta militären. Att hota med invasion eller blockad är ju bara dumt, om inte militär styrka ligger bakom. Men den logiska kullerbyttan skall undvikas att detta har någon bäring på den ryska politiken, långt mindre den militära planeringen, som går vidare som om Västerlandet skulle anfalla imorgon, Sverige inbegripet. Den stora tankeskillnaden är ju att Nato är en krigsorganisation, medan den ryska militärens uppgift är att försvara landet. Nato försvarar inte, angriper bara, och är i viss mening en organisation för krigsförbrytare. Om Sverige går med i Nato bör denna nyans beaktas. Nato har aldrig försvarat något land, och kommer inte att göra det.

Det är naivt att tro att Nato skulle komma till Sveriges eller ens Baltikums försvar. Det är idiotiskt att tro att Nato skulle säkra en stabilitet i Östersjön. Men det mest huvudlösa är att tro att Ryssland skulle angripa. Den enda anleddningen till det skulle väl vara om Berlin blev Kabul, Stockholm Mosul och Malmö Mogadishu. Men den analysen har ännu inte gjorts, mer än i ryska försvarshögkvarteret. Vi föredrar att hålla tyst och hoppas på det bästa. Som en pinsam professor.


Stefan Gehander

Översättare, fd KGB-medarbetare

www.sydsvensken.se

 

Sök