Translate

Stalins datja

Mitt i Sotji, längs en krokig väg upp mot bergen, står en grön byggnad i den gröna skogen. Här spelade Stalin både schack och biljard efter morgonbadet i bassängen, men det är obekant om han slog Mao Zedong i spelen. Troligen gjorde han det, eftersom han var en vinnare, som tog landet från träplog till atombomb på 20 år, precis som Putin idag tar Ryssland från förfall till världsledande roll på samma 20 årsperiod. Metoderna är lite annorlunda, men ansträngningarna och framåtskridandet desamma. Västerlandets reaktion har inte heller den förändrats, hysterin framför allt i USA är praktisk taget identisk, så till den grad att landets makthavare har återgått till den tidens metoder, nämligen att fängsla och anklaga vanliga ryska medborgare från gatan. Stalin använde också den metoden, dels för att den skapade skräck, en känsla som Stalin gillade hos andra, dels för att han faktiskt trodde att en västerlänning inte kunde vara annat än spion, eller kunde bli det vid lämpligt tillfälle. I varje fall ville han att den egna befolkningen skulle tänka så. Putin prövade metoden i början av sitt ledarskap, då journalister och diplomater från ovänliga länder misshandlades av okända män på gatan, men kom senare på andra tankar. Nu är han under stark press från folk och media att svara med fängslanden av oskyldiga, särskilt amerikaner, efter all skenjuridik i Västerlandet. Än så länge står han fast vid att sådant bara är till skada för landet. Här framträder skillnaden mot Stalins tid, då Ryssland var en ondskefull makt, som betalade ett högt pris för framstegen. Idag är Ryssland en demokrati i ordets bästa betydelse, till på köpet med en god, kristen moral. Det är lite komiskt att tänka sig, men han är en tvättäkta kristdemokrat, en Alf Svensson med atombomber och outtömliga rikedomar.
Stalin var ingetdera, bara en ren maktmänniska med en ideologi som liksom andra ismer säger att ändamålet helgar medlen. Stalin hade inget land att försvara, bara en ideologi, ungefär som dagens liberaler, som också är de i USA som tar efter Stalins metoder. Stalin hade passat perfekt i dagens USA, där redan efternamnet Butina borde ha avhållit damen från att studera i USA med tanke på den stalinistiska fobi som härjar. Stalin gillade också sköna damer och hans favoritfilm mot dåligt humör var Hon som gick köksvägen, en amerikansk komedi om en proletär skönhet som manövrerar sig fram i klassamhället med hjälp av sina sångtalanger och kvinnlighet. Filmen var en gåva från Roosevelt och Stalin såg den i biografen, som upptog den stora salen, där han också hade sin arbetsplats vid skrivbordet. Maria Butina kommer dock inte att få en roll i en musikalisk komedi, snarare i en spionkomedi, men sådan är historien att den upprepar sig, ibland som fars, ibland som tragedi.  Trump är ingen Stalin, även om han också finner folkfiender, utan snarare ett offer för den amerikanska nomenklaturan, som leds av en kvinna som förvisso gått köksvägen. På Stalins tid fanns de här kvinnorna endast på bio, idag har de tagit köksbestyren ut i världspolitiken.
På det manliga planet har Stalins paranoia mot nomenklaturan ändrat riktning och blvit nomenklaturans paranoia mot kloka och beslutsamma ledare i flera länder, men tydligast i USA. På Stalins datja är en av de viktigaste detaljerna skydd för nyckelhålen, så att folkfienderna inte kunde se in eller höra vad som sades. Uppfinningen hade kunnat säljas dyrt till den amerikanske presidenten. Fast då hade han väl blivit anklagad för att stå i maskopi med fienden. 
 
 .

 

Sök