Translate

Grottmänniskor i norr

Vladimir Putin är ordförande i Ryska Geografiska Sällskapets styrelse, där försvarsminister Shojgu är vice ordförande. Tillsammans har de utökat Rysslands gränser söderut över Krim och Novorossija och in i Mellanöstern, där Turkiet, Iran och Syrien nu ingår i

ett mentalt landskap, som innebär frihet för folken. Den viktigaste ryska expansionen har dock enligt Solzjenitsyns anvisningar gått norrut, där Ryssland växer med gigantiska territorier. I dagarna erkände FN ryska anspråk på 1,2 miljoner kvadratkilometer i Arktis, vilket motsvarar Tyskland, Polen och Ukraina. För ett par år sedan skedde en lika stor utvidgning, som är fastställd av FN (se mina texter Is och sol och Framtidens bakvatten). I den här serien av texter, kartor och geografisk expansion pågår ett brett vetenskapligt arbete, där det också nu framkommer en ny rysk historia, som är smått fantastisk. Det fanns människor vid den nordryska kusten och i Arktis redan för 30 000 år sedan, och det är inte helt osannolikt att Skandinavien befolkades härifrån, när isen över Västeuropa smälte. Klimatet var ganska precis tvärtom, så att solen sken över norra Ryssland mest hela året, och den ryska slätten är hemland för vilda sädesslag som råg och korn, där Mellanöstern ligger 10 000 år efter i jordbrukets utveckling och inte har några spår av vilda sädesslag. Det finns tecken på att det skedde en import norrifrån, ja även linet i faraonernas kläder kan inte ha kommit från Afrika, det kan inte växa där. 

Grottmålningarna i norra Ryssland och Arktis visar att människorna använde kajak och fångade val med harpun för 30 000 år sedan, men fynden av målningar och artefakter stannar vid den ryska kusten; i Alaska och mot Skandinavien till finns inte ett spår av mänskligt liv. Ungefär som i vår tid. Men det händer att en och annan grottmänniska tar sig till Ryssland för att vara med på ett hörn i den ryska arktiska utvecklingen. Arktis är Rysslands ekonomiska framtid, och enligt den ryske presidenten kommer Arktis inte att bli något Krim, på samma sätt som Krim inte blir någon öken. Grottmänniskorna begriper förmodligen inte vad han menade, även om den isländske presidenten inledde sitt tal på ryska. Fler statschefer borde gå samma kurs, för att inte tala om den schizofrene tolk svenska ambassaden skickade med vår grottman, som översatte "vänner" med "partners" och blev tillrättavisad av den ryske presidenten. Feltolkningen belyser det förvirrade tillståndet i Sverige, där landets företag öser in pengar i Ryssland, medan politiker och journalister rabblar lögner, som de lärt sig på brevkurser i Washington. Vad han menade var att Arktiska rådet, när FN fastställt aktuella data, kan byta namn till Ryska Arktiska Rådet för att bättre motsvara den faktiska geografin. Det blir då en lika fruktlös politik att i strid med folkrätten även här tala om annektering, istället för att delta i handel och samarbete. Att köra i två spår, med vänner i det ena och partners i det andra spåret, leder bara till feltolkningar och slöseri med flygbränsle i det svenska försvaret, som planlöst flyger omkring vid den arktiska gränsen utan att slå på transpondern, ett ryskt förslag som tillbakavisades av NATO och östersjövasallerna. Det enda som uppnås med en sådan politik är att de ryska isbjörnarna blir arga och rädda. Bara det är en anledning att tänka om och lämna grottan.

Sök