Translate

Kungen i Moskva

En gest som kommer minst 20 år för sent och då skulle ha blivit starten för en gas- och oljeindustri i Malmö damp i dagarna ner i svenska media, nämligen en inbjudan från statsministern till

Rysslands president att besöka Malmö. Redan Gorbatjov var inne på linjen och skulle ha samtal härom med Palme, men så gick det som det gick. Inget av länderna har varit sig likt sedan dess, Ryssland i positiv riktning, Sverige i nerförsbacke. Malmö har gått från ingenjörsstad till bidragsslum. Nu skulle inbjudan gälla en invigning av ett Förintelsecenter och inte fossil industri, i en stad som importerar araber, i ett land som förfalskar historien då och nu. Det verkar vara en PR-kupp från ett parti, som lett landet och staden i nerförsbacken och nu faktiskt riskerar att försvinna. 

Den svenska politiken kan liknas vid den svenske skidskytten, som ramlar allt längre ner i resultatlistan alltmedan han ropar om rysk dopning. För att sedan bjuda hem. Den svenska politiken består i varje fall i Putins tid av år av förolämpningar och falska påståenden, så det är bara logiskt att också inbjudan är falsk och mer tillhör inrikespolitiken, en desperat gest utan verklighetsförankring. Det framkommer också i ryska reportage att inbjudan var ungefär den enda viktiga frågan under utrikesministerns besök i Moskva, vilket ju kontrasterar skarpt mot mediarapporteringen om Krim och Ukraina. Det skulle betyda att lögnerna om Krim och Ukraina också är avsedda för en inhemsk publik. Det är mitt intryck att ALLT handlar om det inhemska spektaklet, till och med Förintelsecentret. Vad jag menar är att det inte finns någon känsla för Kriget eller för judarnas situation då eller nu, det handlar bara om politiska poäng. Det understryks av det faktum att det numera är en lärobokssanning i EU att Sovjetunionen startade Andra världskriget och agerade på ett sätt som ledde till Förintelsen. Att därefter bjuda in Putin att hedra minnet verkar vara en förvirrad politik, som bara har politiska mål och syften. 

Det är högst osannolikt att Putin, som är intresserad av historia mer än politik, skulle anta en förvirrad inbjudan på skenheliga och hycklande grunder. Möjligen skulle han spela med om det svenska kungahuset, som under Putins tid har undvikit att sända kondoleanser till Ryssland vid terrordåd och till och med bojkottat handikapp-OS på falska grunder, infann sig på Röda torget den 9 maj för att hälsa Segrarfolket och tacka Ryssland för befrielsen av Europa. Även om det är för sent att rädda Malmö.

Sök