Translate

Sverige gör en Engström

Den absolut största världsnyheten i medicinhistorien, värd ett nobelpris, är att ett ryskt läkemedelsbolag har utvecklat ett läkemedel, som botar lätt och medelsvår coronainfektion inom en vecka. Nästa nyhet i medicinens världshistoria, också den värd ett nobelpris, är att ett ryskt läkemedelsbolag och Rysslands försvarsministerium har

utvecklat två vaccin mot corona, där vaccineringen startar i september. Den tredje största nyheten inom medicinens världshistoria är att dessa nyheter inte existerar i världsnyheterna. Däremot frodas pseudonyheter som att cortison vidgar luftrören och kan ha sitt berättigande i behandlingen av dem som inte fått del av ryska läkemedel. "Nyheten" om cortisonets för vilken undersköterska som helst väl kända effekt presenteras som en "vetenskapligt genombrott", och det enda som återstår är att sitta och gapa av förvåning. Samtidigt meddelar det en gång svenska läkemedelsföretaget att det har sålt ofantliga kvantiteter av ett icke-existerande vaccin, som kommer ur samma brittiska källa som står för det "vetenskapliga genombrottet". Det svenska läkemedelsbolaget lever på gamla meriter för ett par decennier sedan och har sedan dess inte fått ett enda läkemedel godkänt. 

Den här urholkningen av intellektet startade för ett par decennier sedan med avskaffandet av skolan och andra reformer, vilka givit upphov till en klass av vänskapskorrumperade forskare, journalister, experter, de som i Ryssland kallas intelligentsia, men som i Sverige framavlat ett slags nomenklatura av lågintellektuella och rena analfabeter som inte har förmåga att orientera sig i verkligheten och omvärlden. Min dotter blev inte så lite förvånad när jag påstod att Sveriges statsminister inte har många hjärnceller, för i skolan hade hon fått lära sig att statsministern kunde man lita på. Det fanns en sådan tid, berättade jag, då man till och med kunde lita på att inte bara statsministern, utan också en hel del andra hade på fötterna när de uttalade sig. Men honom tog de ihjäl, och så reformerades skolan. Han hade själv fostrat ett kollektiv, som i sin enfald inte kunde orientera sig utanför partiet. Sådan år processen kring alla stora ledare. Putin hann inte mer än ta en paus förrän Medvedev skänkte en del av Barents hav till Norge och förrådde Libyen. Därför har Putin nu så bråttom med författningsändringarna, där presidentens makt kommer att inskränkas i betydande omfattning. Den svenske statsministern hade också fostrat, berättade jag vidare, ett folkligt hat mot sitt intellekt, ett hat som dömde honom till döden. En försupen, ömklig varelse ur de kretsar som raserade skolan för att undvika konkurrens sägs nu ha begått detta mord mitt framför näsan på självutnämnda folkliga hjältar och dessutom sprungit omkring på mordplatsen och förvillat polisen. Den stora nyheten i sammanhanget är att den här varelsen känt sig som hemma i både TV- och tidningsredaktioner. Han bara travade in och beställde reportage som vilken självklarhet som helst. Om sig själv. Alltmedan folket och experterna spanade ut mot den stora yttervärlden och gissade vem som ville deras kära land ont. 

Men Engström lever kvar, och numera är han folkhjälte och massmördare. Folket hurrar och ropar Vi är bäst, media ger honom och hans likar all uppmärksamhet, och alla nyheter som tyder på motsatsen eller till och med nyanser stängs ute. Än en gång söks illviljan i den stora yttervärlden, medan lösningen på det onda springer omkring mitt framför näsan. Att vara bäst har sina faror, i det att positiv utveckling är omöjlig, vi är ju redan bäst, medan negativa influenser inte tas emot, eftersom vi ju är bäst.

Det kan tänkas att Engström visste att Palme skulle besöka Gorbatjov veckan därpå, och det kan tänkas att dagens Engström känner till det ryska läkemedlet. Men att göra en Engström är att först avliva och sedan berätta hur det inte gick till, så trovärdigt att alla hurrar. Då behövs andra mediciner.

 

  KLICKA HÄR för en resa i rysk historia och mentalitet!

Sök