Translate

En nigger i St Petersburg

Det hänger en allvarsam och förväntansfull dimma över den petersburgska teatern. Barnen är finklädda och mammor och pappor lite nervösa, obekant varför. För barnen är bara glada och nyfikna på att komma ut på äventyr i kvällens mörker, de flesta troligen

den första gången på teater. De vandrar förbi porträtten av alla berömdheter, som antingen spelat, varit regissörer eller fått sina verk uppsatta vid teatern. Föräldrar försöker känna igen och berätta så gott de kan, och min dotter känner genast fotot i mitten: det är ju Astrid! Hon som skrev om negerbarnen och pappa negerkungen, som hade en ovanlig dotter. Hon vet ännu inte att Astrids böcker har censurerats av nytotalitarismens dilettanter, men den dagen kommer. Förhoppningsvis är nytotalitarismen då blott historia.

Den historia som spelas upp har också numera censurerats av nytotalitarismen, dock inte här i Ryssland. Mark Twains sociala satir och dokument över språk och dialekt i 1800-talets USA har redigerats i våra dagar på ett sätt som visar att nytotalitarismen i själva verket gör allt för att hålla rasismen vid liv och skjuta över den på andra, nytotalitarismens affärsidé. Twains berättelse om pojkar och flickor, niggers och rödskinn, är ett vittnesmål över en tid, som i vår tid läggs till rätta. Ordet nigger har i den nya utgåvan av Tom Sawyer ersatts med - hör och häpna över enfalden - slav. Någon professor är omedveten rasist, en nytotalitär klåpare, som tycker att en slav kan ersätta en nigger. En slav är bättre än en nigger. I varje fall låter det finare. Det förvånar mig att ingen svensk professor har föreslagit ordet slavboll för bakverket. 

Historien om Toms äventyr i St Petersburg passar bra i St Petersburg, liksom ordet slav, för i Ryssland är det ju sant att ingen geografisk beteckning är finare än ordet slav, som dock kommer av ordet slovo, som betyder just ord. De andra, germanerna, kallades nemtsy, de stumma. Slaver är liksom Twain och Astrid ordrika, och barnen skrattar hjärtligt åt Toms sexuella trakasserier av Becky och diskuterar högljutt bristen på rättvisa i domstolsscenen. I pausen delade tjänsteflickan, då nigger, nu slav, ut rödgula äpplen till barnen. De tyckte hon var jättesnäll, och för dem var det inte alls konstigt med en nigger i St Petersburg.

Sök