Translate

Välj språk

En resa från Malmö till Moskva

FaceBookTwitterGoogle+

Osanning och konsekvens

En av cheferna vid det tyska TV-bolaget ZDF, som inledde det nya året med att be om ursäkt för förtigandet av sexuella övergrepp och våldtäkter över hela Tyskland, medger nu att

bolaget får instruktioner av regeringsmakten om vad som skall skrivas "så att Frau Merkel blir glad". Det är fullt förståeligt att en kvinnlig regeringschef blir ledsen när kvinnor förnedras av dem män som importeras för att fylla Europa med barn. Samtidigt kan man fråga sig om de förnedrade kvinnorna inte begrep vem och vad de röstade på och vem de välkomnade viftande med flaggor så att doften av nybakade bullar spreds över tågstationerna. Men kvinnan är väl och förblir irrationell. Det viktiga här är emellertid det slutliga erkännandet från media att de styrs av makten Nu var det väl ingen förutom de allra naivaste som trodde någonting annat. Det är viktigt att förstå att det inte bara handlar om att journalisterna inte kan gå utanför ramarna rent mentalt utan skriver någonting som kan uppfattas som allmän opinion. Det handlar inte om något kollektivt medvetande, som det är svårt att ta sig ur och tänka emot. Det är inte så att media bara uttrycker det som alla är överens om. Det är farligare än så: media tar upp beställningar på vad som får skrivas och inte kan skrivas. Förr fanns det partibundna journalister och media, idag har vi regeringsbundna. Maktens troll härskar i mediaskogen. Det betyder, mina vänner, att pressfriheten är upphävd. Det vet flickorna i Köln, det vet Ikea-mördarens offer, anhöriga och vänner. Inga hemmahosreportage där inte.

Denna regeringsjournalistik ser vi varje dag i både tidningar och TV, där det som inte händer inte rapporteras, trots att det är viktigare än det som händer och rapporteras i media. Men det är lika tydligt att det som händer inte rapporteras, eftersom det inte stämmer med det som borde hända, till exempel kärlek mellan semitiska flyktingar och europeiska kvinnor. Eller det självklara faktum att de senaste decenniernas militarisering och flyktingpolitik är orsaker till välfärdsstatens undergång.

ZDF-chefen berättar att instruktionerna kommer direkt från regeringen och sedan skickas vidare av chefredaktören med hjälp av newspeak typ "europeiska intressen och värderingar" eller "för allmänhetens bästa" eller "för att motverka rysk propaganda". 

Konsekvensen är uppenbar. Media har vid någon tidpunkt valt att satsa på hovjournalistik för att överleva den digitala utvecklingen, men det visar sig vara en ödesdiger felsatsning. Ingen vill läsa, rättare sagt, ingen hyser förtroende för en sådan journalistik. Demokratin rämnar när pressfriheten går under, det vet till och med den dummaste liberal. Folket härjar bäst det kan i marginalen, som är betydligt bredare än den tryckta texten, som i Tyskland kallas Lügenpresse. Svenska trollmedia och deras sponsorer i regeringen diskuterar nu på fullt allvar censur av folkets demokrati på internet, så det finns ännu inga tecken på återupplivande av den fria och öppna diskussionen. Om det fortsätter så här kommer media att förvandlas till ett slags broschyrer från regeringskansliet som skickas hem gratis i brevlådan. 

 

Sök