Translate

Propagandans formel

Propagandaeffekten är känd inom psykologin sedan tyskarnas studier av fenomenet, särskilt under 1930-talet. Den innebär att den enkla människan lagrar den information som presenteras i minnet och personligheten, oberoende av informationens sanningshalt. Det är till och med så att när människan vet att informationen är falsk när den presenteras, så lagras den

ändå i minnet som ett faktum. I våra dagar tillspetsas fenomenet av media och påståenden i media, som inte ser skillnad mellan civilisationers fall och en cykelolycka. Både händelserna presenteras som sanna och viktiga. Det handlar inte om fejkade nyheter, det är bara det att allting blir nyheter, och skulle den inte stämma med verkligheten, blir dementin också en nyhet. Men nyheten lagras fortfarande i minnet. Och stannar där. Till nästa nyhet "bekräftar" den. 

Det är samtidigt känt från hönsgården att invånarna där "vet" hur man springer runt och flaxar med vingarna även utan huvud. Varken hönan eller tuppen behöver ett huvud, alltså hjärna, för att minnas hur rörelser går till. Det blir lite fel med hastighet, riktning och mening, men beteendet kan med fördel studeras för att skapa en förståelse av livet i hönsgården. Det mest anmärkningsvärda resultatet av sådana studier är att hönorna fortfarande har respekt för tuppen efter hans huvudlösa uppträdande; de beter sig som om han hade huvudet i behåll. Det är hönsgårdens propagandaeffekt.

Denna effekt är lätt att upptäcka med hjälp av ett minimum av erfarenhet och känsla för ordens betydelse och logik. Det visar sig oftast att nyheten bär en tung last av meningslöshet. Men det faktum att den produceras gång efter annan visar att den fungerar. Människor blir till och med oroliga, spekulationer från huvudlösa tuppar och en del höns river upp sår i själen om nyhetens konsekvenser för vår värld. Ukrainska barn och ungdomar gräver nu skyttegravar och de vuxna i hela landet tror att det är Putin som stängt av varmvattnet och sänkt medeltemperaturen i en ukrainsk bostad till 10 grader de senaste månaderna. Det är inget konstigt med det, mot bakgrund av propagandaeffekten och hönsaktigt beteende. Om vi då lyfter blicken och håller upp ett blötat finger, kan vi känna och se vart propagandavinden blåser. Det visar sig att hela världspolitiken cirkulerar kring ett land: Ryssland. Den ena fantastiska historien efter den andra drar in över landet och folket och berättar vilka motbjudande, elaka och aggressiva undermänniskor de är. Ni kan tänka er vilket psyke av stål som krävs för att stiga upp till morgonens nyheter och följa ungarna till skolan, dricka kaffe och gå till jobb. Det droppar in nya nyheter hela dagen, till exempel från Sverige, där Landsförrädaren manar världen att sända sina fartyg till Kertj-sundet, som om det skulle vara något stort och mäktigt. Alla fartyg med ärende till Ryssland eller Ukraina är välkomna genom Kertj-sundet och in i Azovska sjön. Förutsatt att de håller sig till trafikreglerna. En annan röst i hönsgården, Ljushuvudet, hävdar med den huvudlösa tuppens pondus att Ryssland inte bryr sig om internationell rätt och särskilt inte västerländsk propaganda. Det första är en lögn, det andra självklart. Ukrainska fartyg av alla sorter har även sedan 2014 och efter brobygget passerat obehindrat i både sund och under bron, även efter den ukrainska kidnappningen av ryska fiskefartyg i Azovska sjön i strid med alla lagar och bestämmelser, för att inte tala om sunt förnuft. Det enda som krävs är meddelande om tidpunkt och ärende, en procedur som ukrainska myndigheter skulle ha samverkat i tillsammans med ryska, men som Ukraina med sedvanlig huvudlös mentalitet menar är en ukrainsk angelägenhet. Men ett Ljushuvud bryr sig inte om sådant, hans uppgift är en annan. Förmodligen deltar han i den västerländska propagandabrigaden Integrity Initiative, vars uppgift det är att göra hönor av fjädrar. Eller rättare sagt, höns av människor, som läser nyheter om Ryssland.

Fakta är alltså att rysk kustbevakning har stoppat ukrainska örlogsfartyg på ryskt territorialvatten på väg in mot Kertj-sundet och bron till Krim. Det var fråga om meningslös buskörning i syfte att locka fram en rysk reaktion. Tyvärr sänkte ryssarna inte fartygen, viket bäddar för nya påfund samtidigt som det är ett brott mot reglementet. Det vet jag med säkerhet, både från svensk och rysk flotta. Svenska örlogsfartyg skulle ha sänkt främmande örlogsfartyg, som kränker territorialgränsen och inte hörsammar uppmaning att följa trafikregler och lämna svenskt vatten. Problemet är att den enkla nyheten kan läsas endast i ryska media. Men det är få i Västerlandet som kan ryska.  Dessutom är den enkla nyheten inte intressant i hönsgården, där beteendet är förutbestämt, även bland dem som kan ryska. Men för oss som även kan andra språk, blir frågan om nyheten som presenteras i hönsgården innehåller information om händelsen. Det är tveksamt, minst sagt. Den tredje frågan för nyhetsläsare är om nyheten är viktig. Varför skulle Svarta havet vara viktigt för en svensk? Eller Ryssland, för den delen? Det är som om ryssar skulle verka för Jämtlands återlämnande till Norge, eller busköra med örlogsfartyg i svenska vatten. Det följer av propagandan i hönsgården att detta är tillåtet och önskvärt.

Men jag har glömt hönsen. De kacklar också i bakgrunden, för de har ju fått lära sig att det ska kacklas och hur. Hönshjärnan driver den uttjatade Krim-tolkningen av händelserna, även om tolkningen både är långsökt och felaktig.  Den frågan är redan utredd och klargjord, även i mina texter (se Krim de jure). Det är en historiens ironi att Hönshjärnan är från Finland, ett land som enligt internationell rätt borde återlämnas till Ryssland. Om nu den propaganda, som riktas mot ryssar på Krim även gäller för finländare. Men det tror jag nu inte. Det är propagandans främsta kännetecken, att den inte gäller för allt och alla. Här finns också ett stort medlidande med ukrainarna, som på grund av rysk blockad av hav och sund inte kan exportera stål, järn och spannmål. Som om Västerlandet eller någon annan var intresserad av ukrainsk export, som köps in av Ryssland nästan helt och hållet. Västerlandets enda insats i Ukraina är propaganda, och den leder bara till svält, köldskador och krig. 

Därmed inte sagt att nyheter inte ska läsas, men de ska förstås mot en bakgrund. Då kan man till och med njuta av nyheter och lära sig saker och ting. Det viktiga är att inte bli orolig och gripas av panik, det är bara löjligt och just vad huvudlösa propagandamakare vill. För när de ropar högt om en cykelolycka som dagens nyhet, kan man vara säker på att en civilisation är i förfall.

 

Vinaora Visitors Counter

2471834
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
6699
9018
64295
2346072
196701
223797
2471834
Your IP: 46.229.168.146
2019-09-21 03:34

Sök