Translate

Mörkrets ängel

Det var en gång för många, många år sedan en skog i Tyskland, som Stasi ännu inte undersökt, och i denna skog bodde en gång en björn. En vacker januarisöndag, just vid den ryska julen, gick en liten

CIA-flicka genom skogen. Hon hade en röd luva och gick för att besöka sin judiska mormor som bodde i ett ukrainskt träningsläger för fascister. Pappa, som var negerkung liksom hos sin svenska syster, hade varnat henne för björnen, som lurade i skogen. Medan hon vandrade i den snåriga ukrainska skogen, mindes hon pappa negerkungens ord om björnens falskhet och att det faktiskt vore bäst om björnen sköts till döds. Men det fanns få jägare som var redo att ta risken att möta björnen. Men den lilla änglalika flickan blev inte rädd när hon stötte på björnen mitt på en stig, hon berättade vart hon var på väg och vad hon hade i sin lilla söta korg. Det var bullar och bomber, som hennes judiska mormor behövde för att träna sina hantlangare, björnjägarna. När björnen fick höra om innehållet i den näpna flickans korg, sprang han i förväg och åt upp den judiska mormodern. Han klädde av sig naken och bäddade ner sig i sängen, ivrigt väntande på den söta lilla flickan. När det knackade på dörren, härmade björnen den judiska mormoderns röst och bad flickan stiga in. Björnen beklagade sig och bad om ursäkt för att krasslighet tvingade den skröpliga judinnan till sängliggande. Men det fanns mat på bordet, rester från middagen och en varm, röd dryck att skölja ner det färska, judisk-ukrainska köttet med, sade björnen med förställd röst.

Efter middagen bjöd björnen den lilla flickan att komma i säng med honom, där den lilla röda luvan snart var avsliten och den tyska flickan helt tagen på sängen av denna fräckhet, även om pappa negerkungen hade varnat henne. Men hela historien var ett led i den initiationsrit som enligt den ryske volgatysken Vladimir Propps sagomorfologi ingår i varenda berättelses struktur, över alla tider och alla kulturer. Det är berättelsens eviga struktur, narrationens longue durée. Det fascinerande med verkligheten, eller är det berättelsen, är att morfologin stämmer och att vi fortfarande kan finna och känna igen den, att människor, från små söta flickor till mörkrets änglar, agerar i enlighet med sagans strukturer. För att bli respekterad politiker av globala mått krävs ett möte med björnen, och vartenda möte med björnen slutar på samma sätt. Moderniteten har tagit bort sagans sexuella och kannibalistiska moment, men den som har följt media ser att de återskapas. Moderniteten har också lagt till ett lyckligt slut, där djuret sprättas upp av tillskyndande skogsarbetare och jägare, och ut kommer de befriade, en flicka i röd luva med sin mormor, och det är lätt att se att media, den västerländska narrationen, fortfarande hoppas på happy end. Men de europeiska skogsarbetarna verkar inte lika sugna på ett samarbete med ett fruntimmer, som först slår följe med björnen och till och med går i säng med odjuret i trots mot pappa negerkungen, och sedan ångrar sig när hon inte får som hon vill i björnens rike. En del skogsarbetare och jägare är inte heller riktigt ense med flickan om att björnen är en fara eller att hela skogen måste intas eller röjas för att ge plats åt det lyckliga slutet

Men den lilla flickan i folksagan har genomgått initiationsriten och blivit en fullfjädrad ängel, till och med årets fredsängel, efter mötet med björnen, och hennes karriär beskrivs just som en saga i motiveringen till utnämningen. I andra sagor sägs det att den lilla flickan som blivit kvinna nu samlar jägarstyrkorna, inte för att skjuta av beståndet av skadedjur, utan för att visa björnen jägarlagets samlade styrka.

Men sagan har sin fastställda morfologi, den är lika förutsägbar i alla tider och i alla kulturer, även om den ryska sagan skiljer sig sexuellt från den västerländska. Där är det en kvinna, Baba Jaga, som bäst kan liknas vid en trollpacka eller en häxa, som driver den unge mannen mot och genom initiationsriten, han blir tack vare hennes omsorger och trollkraft en vuxen man, trots att hennes första avsikt var att äta upp honom. Vladimir Propp hävdade att kvinnans ilska och elakhet inte var det viktigaste i dem ryska sagorna, utan hennes irrationella natur. I den ryska sagan leds den unge hjälten genom skogens faror av en kvinnas omsorger, i den västerländska blir den unga hjältinnan tagen och uppäten av odjuret. 

Baba Jaga är skogsrikets härskarinna och björnen hennes väpnare. En liten flicksnärta som tror hon är Mörkrets Ängel och rantar runt och ställer till kaos i skogen kan bara sluta på ett sätt. Som i sagans värld.

Sök