Translate

En resa från St Petersburg till Moskva

Aleksandr Radisjtjev dömdes till döden för sin reseskildring av Katarina den stora och det skulle ta närapå 200 år innan hans verk publicerades och spreds i landet. Lika lång tid skulle det ta innan det faktiskt byggdes en väg

mellan städerna värd namnet. Den invigdes i dagarna, och de tankar som dagens resa väcker är helt andra än Radisjtjevs samhällskritik, medan min egen bok En resa från Malmö till Moskva passar fint som fritänkarens syn på de mentala förändringar som skett under seklernas gång. Petersburgs invånare kan numera läsa om Malmö som en stad i mentala ruiner och bjuda in både malmöiter och andra svenskar till ett visumfritt besök. Den ryska friheten välkomnas i svenska media, men inte ett ord sägs om att Sverige klamrar sig fast vid ett krångligt visumsystem för ryssar. Det är en annan, lång resa.

Slutmålet på Radisjtjev resa, och min, kommer under det närmaste året också att bli visumfri, när huvudstaden och hela Ryssland öppnas upp till en ny tid och en ny ordning i Europa. Världens bästa och trevligaste turiststad 2019 skulle chockera Radisjtjev lika mycket som jag är chockad av Malmös förfall. 

Både Malmö och Moskva har tagit emot enorma folkströmmar under de senaste decennierna, där Malmö upprepar lägermodellen från Gulag, medan Moskva låter turister med pengar inta staden. Malmö har en irakisk försvarsminister och en lång rad terrorister på sjuklönelistan, medan Moskva sänder fredsskapande styrkor till samma region, avlönade vid en nivå som får svenskfinansierade terrorister att bli gröna av avund. Moskva, St Petersburg och andra ryska städer fortsätter oförtrutet att förbättra levnadsvillkoren för invånarna, medan Malmö och andra svenska städer stoltserar med förstaplatsen i alla civiliserade livsmoment såsom medmänsklighet, klimatmedvetenhet, demokrati och andra framåtskridande tankar. Det är konsensus i den svenska staten att alla ryska intressen är förkastliga och att all skuld är rysk. 

Radisjtjevs resa gick liksom min inte bara mellan de ryska huvudstäderna utan också utomlands, där han bekantade sig med frihetens idéer. För honom ledde de till dödsdom, även om han sedan benådades, för mig till visdom. En kultiverad människa är nämligen alltid ofri, medan den fria människan alltid är okultiverad. Så en svensk kan gärna ta sig en visumfri tur till St Petersburg, medan ingen ryss bör bege sig till Malmö, om nu visum skulle beviljas. 

Sök