Translate

Mr. Pressident

Den globala presskåren genomlever ett uppvaknande och en kris som nog inte har skådats sedan pressen föddes. Den press som i takt med Rysslands protest och kamp mot den totalitära pressmakten blir alltmer hysterisk och lögnaktig och till slut meddelade att

Trump kissat i Obamas säng tillsammans med ryska prostituerade på ett hotell i Moskva på Putins befallning, är nu på väg att portas från presskonferenserna i Vita huset. Det talas också om att alternativmedia, dvs sådana som inte bedriver propaganda, utan kritiskt granskar både media och makt, nu också ska bjudas in till pressträffarna. I sanning en revolutionär omvälvning, och en efterlängtad sådan. Den samlade amerikanska presskåren skriker redan i falsett, och svenska media babblar med. I denna oro över sin närmast totalitära makt sedan Muren föll och Ryssland försvann, uppvisar pressmakten alla sina sjuka drag i ett öppet brev till Trump, ett brev vars slutsatser får brett stöd i svenska media. På samma sätt som SVT portades från Syrien för sina lögnaktiga hetsreportage till terroristernas försvar, kan vi nu stå inför presskonferenser i Vita huset utan deltagande av CNN och liknande fejkmedia. Trump portar media, som helt har glömt vad media är. Men det intressanta är presskårens argument och hypertroferade maktanspråk.

Brevet inleds med en fras, som är så anmärkningsvärd i sin absurditet att det är lätt att inse att vi lever i en dåraktig tid: "Vi - inte du - avgör vad som passar läsarna." En fantastisk sats. USAs samlade journalister tror att det är de som avgör vad läsarna skall och bör läsa. De är helt övertygade om att de vet vad läsarna vill läsa. Satsens andra del är lika fantastisk, även om den inte sägs rakt ut: "Vi avgör vilka frågor du (presidenten) ska svara på." En fantastiskt sats, den också. Presidenten förväntas svara på frågan om han har kissat i Obamas säng eller om han tagit kvinnor på muttan, och han får inte ens tänka tanken att inte besvara pressens frågor. Det är inte demokratiskt, folket vill veta vilken säng Trump kissar i. Journalisterna kommer att fortsätta hävda sin rätt att påstå saker om sängvätande presidenter och bordellorganisationen i Kreml och fortsätta påpeka när presidenten säger något som är "fel", dvs som handlar om presidentens syn på läget i landet.

Kontentan av brevet är att pressen hotar presidenten med drev även i fortsättningen, om han inte gör som de vill. Sedan kommer det mest fantastiska påståendet: "Vi tror att det finns en objektiv sanning.". Hejohå, objektivismen är avrättad för länge sedan även inom vetenskapen, i varje fall humaniora. Men om det vet journalister lite, förstås. Presskåren sägs syssla med fakta, ja sitta inne med fakta, på samma sätt som den svenska dagstidningen avslutar sina artiklar med en skrattretande sanningsgaranti, ett tydligt tecken på att den här sjukan är global. Det tål att påminna om att fakta måste tolkas, och att ett faktum ser olika ut beroende på synvinkel. Men efter sängvätarhistorien på den ryska KGB-bordellen kan vi nog bara glömma de här storslagna påståendena om fakta och objektiv sanning, för att inte tala om de högröstade kraven på etik. De kvarstår som fakta, som enkelt kan tolkas som en perverterad syn på både verklighet och sanningssökande i en tid av totalitär liberalism.

Pressen i USA avslutar med en karakteristisk förhoppning om att pressen kommer att överleva Trump, och det är ju sant, men det är inte säkert vilka delar av pressen som kommer att leva när Trump är borta. Det är antagligen därför amerikansk press inför den stora dagen i USA publicerar ett reportage, där den valde presidenten mördas vid sin installation. 

Vinaora Visitors Counter

2413149
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
5610
9617
67077
2275133
138016
223797
2413149
Your IP: 157.55.39.182
2019-09-15 13:04

Sök