Translate

När hunden knackar på dörren

Mina föräldrar hörde till dem som byggde folkhemmet, och jag var en av dem som fick njuta dess frukter. Mina föräldrar skapade välstånd och gemenskap tillsammans med människor från andra länder, under en stor del av sitt liv på det mångnationella Kockums. Jag gick ut en skola, som inte hade ett enda av dagens problem, i en mångnationell klass och i en mångnationell skola. Någon gång under den här tiden

läste jag Bulgakovs Hundhjärtat, som var omåttligt populär i den sovjetiska samizdatkulturen. Den berättar hur det  går när hundar blir människor.

Professor Preobrazjenskij, expert på föryngringsteknik, genomför ett experiment på en hund, som utvecklas till människa. Professorn blir snart berömd i medicinska kretsar och pressen hänger på. Under tiden professorn utvecklar sin teori om hur samhället på det här sättet skulle kunna göra människa av vem som helst och producera nya medborgare på löpande band, träffar hundmänniskan, som fått namnet Sharikov, maktens representanter. Funktionären Sjvonder inbillar Sharikov att denne egentligen är en del av det välmående samhället, en förtryckt och kränkt del, som i själva verket har rätt till sin del av mervärdet. Denna rätt är så självklar att det är bara att knacka på grannens dörr och säga: jag ska också bo här, vad är det till mat idag? Det gamla samhället, professorns, som gör vetenskapliga framsteg och hyllar professorer i åttarumslägenheter, där professorn och hans assistenter och vänner lever som en familj och har sina givna platser vid det stora matsalsbordet, fnyser åt hundens fräcka beteende. De lever tryggt och har friheten att skapa, till och med nya människor.

Funktionären Sjvonder fortsätter sitt uppdrag, ger Sharikov ett pass och skaffar honom ett arbete vid Utrensningsverket, där hemlösa djur fångas in och avlivas. Sjvonder utnyttjar hela sin makt och tvingar fram en folkbokföring av Sharikov i professorns lägenhet. Professorn blir vittne till den kalabalik som uppstår när en oborstad hundmänniska ska anpassa sig till bildning och välstånd, men istället orsakar en urspårning av hela livet i lägenheten. Istället för att som tidigare arbeta och umgås vid matbordet, tvingas Preobrazjenskij och hans vänner försöka fostra en hund, som bara förstör inventarier och utrustning och gör livet surt för personalen. Situationen blir till slut hopplös och professorn tvingas avsluta experimentet och göra hunden till den hund den var.

Sovjetmedborgarnas nostalgi, Bulgakovs fantastiska saga om ett förlorat Ryssland, som kan och måste återskapas, var den ideologiska och emotionella drivkraften bakom Sovjetunionens fall. Ryssland avslutade experimentet och kan nu njuta av friheten i mångkulturell välfärd. 

Så nästa gång du ser en hund sitta utanför affären eller - Gud bevare - stå utanför din dörr, lås om dig och kräv att funktionärerna avslutar experimentet. 

Vinaora Visitors Counter

1962369
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
4927
5410
21950
1900700
93644
181156
1962369
Your IP: 46.229.168.144
2019-07-17 17:39

Sök