Translate

Trötta troll

De finska chefstrollen, som ljugit om både Ryssland och Ukraina med särskild nit de senaste två åren, friserat flyktinghistorien och presenterat kollegers, NATOs och EUs påståenden som "fakta", börjar bli lite trötta. Det är upprörda över att

allt färre tror på det de säger och skriver och ännu mer upprörda över att någon annan kunde sitta inne med både fakta och kunskaper. de tror på fullt allvar, eftersom de tar sig själva på stort allvar, att alla andra är helt dumma i huvudet, ja hela samhället håller på att fördummas, eftersom allt färre läser deras alster, och ännu färre tror vad de skriver. De tycker inte om stilen på nätet, där deras "fakta" viftas bort som helt verklighetsfrämmande, trots att hela den fria världen vet att Ryssland inte kan föda sin befolkning nu när Finland har infört sanktioner. Att den finska livsmedelsindustrin gick under eller flydde till Ryssland är däremot inget faktum, liksom det faktum, förlåt åsikten, att den ryska turismens bortfall har lämnat de finska vargarna i norr utan sällskap, förutom en och annan lappländsk trollredaktör.

Men trollens självbild är det inget fel på. De har mage att påstå att den som skriver någonting annat, eller bara skriver, vilseleder allmänheten genom att påstå vad som helst. De tror inte ett ögonblick på att det utanför trollredaktionen finns någon som helst kunskap eller förmåga att analysera. De är så fräcka att de påstår att den goda smaken och anständigheten är i fara - efter 100 och en smädesartikel om Ryssland i allmänhet och Putin i synnerhet. I artiklar utan vare sig kunskaper eller fakta om vare sig Ukraina eller Ryssland. 

Arrogansen går vidare mot nya höjder. "Vem som helst", alltså inte köpta journalister eller politiska skrivare, får inte påstå vad som helst, dvs det som inte står i tidningen. Säger de som strider för god smak och anständighet. Arrogansen når helt episka höjder, när de trötta trollen svär att stå som grundpelare - minsann - för demokrati och yttrandefrihet. Efter ett upprop som manar alla andra att hålla käften. Efter ett upprop som klart och tydligt säger ifrån att det får vara nog med demokratin nu, vi har alla fakta som behövs.

Det kan vara på sin plats att påpeka att språkets värld och tankens inte begränsas av fakta i den meningen att någonting inte kan tolkas på mer än ett sätt, förutom då kanske kronologiska fakta. Det hänger inte heller på om man är troll i en djup skog av fakta för att fakta skall vara väl underbyggda. Fakta produceras - i bästa fall av kunskaper och erfarenhet, i sämsta fall av ytterst politiska motiv. Det är förmätet att tro sig representera god smak, yttrandefrihet och professionalism och det är direkt skadligt för samhället att presentera sina politiskt beställda och etniskt bestämda åsikter som fakta. Gammelmedia är som reklam nuförtiden, alla läser och kan skoja om den, förbanna den, håna den, rabbla den. Men att tro på reklam är för mycket begärt. Man är väl inget troll heller.

Vinaora Visitors Counter

1962369
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
4927
5410
21950
1900700
93644
181156
1962369
Your IP: 46.229.168.144
2019-07-17 17:39

Sök