Translate

Äkta demokrati

Valet i Ryssland har som främsta kännetecken ett lågt valdeltagande, med västerländska mått mätt. Men hälften av dem röstberättigade är samtidigt ett mått på det kritiska tänkandet i ett samhälle, samtidigt som det finns

rent världsliga orsaker till att inte rösta. Den viktigaste orsaken till det är att alla människor är i stugan, datja. Till skillnad från Sverige så är sommarstugan ingen lyx i Ryssland, utan de flesta har en datja. Nu är det också skördetid för bär och svamp, så Moskva är en ganska folktom stad över helgen. Det kan tilläggas att datja, till exempel mitt sommarhus i byn Fjodorovskoje 13 mil söder om Moskva, tillhör mig och bara mig. Inga krediter, inga skatter och inga kostnader för marken. Äkta privat äganderätt. Samma sak med demokratin, den är äkta. De siffror som nu finns i Västerlandet om 80-90% deltagande hör den ryska historien till. Det var bara i Sovjetunionen röstdeltagandet kunde närma sig dessa siffror. När 90% av väljarna går till vallokalen val efter val, är det någonting som inte stämmer, särskilt när dessa vandringar till valurnorna inte får det minsta resultat. Det som har hänt i Västerlandet är att parlamenten egentligen består av ett enda parti. Valen gäller bara vem som ska leda landet, men det är samtidigt så att ingen i Sverige har röstat på Löfvén, mer än hans egna partikamrater, ingen har röstat på Merkel mer än det egna partiet osv. Att ingen överhuvudtaget har röstat på Obama är ett faktum som gör att det inte finns någon demokrati att diskutera i USA.

Det första positiva momentet i de ryska valen under söndagen är att de inhyrda liberalerna och utlandsfinansierade judarna inte kan ställa till problem i landet längre. Ukraina har genom att offra sig för dessa krafter räddat den ryska demokratin, som nu kan arbeta vidare i lugn och ro. Det riskfyllda momentet i rysk demokrati ligger i en aspekt som de ryska partierna ännu inte upptäckt eller tänkt på. Om de tre mindre partierna skulle göra gemensam sak och bilda block mot majoritetspartiet, skulle vi i Ryssland få en svensk utveckling, där människor med ett par procents stöd i väljarkåren bestämmer hur alla andra skall leva sitt liv, till exempel importera hundratusentas flyktingar utan mål eller mening eller visa hur bögarna gör i barnprogram. Ja, nu har ju riksdagen gått ännu längre och bildat ett enda block för att behålla makten. Det är död demokrati.

Det andra positiva momentet i det aktuella ryska valet är att utländska media kan skriva och ljuga hur mycket de vill om Ryssland och rysk demokrati. Befolkningen vet idag vem som är vem och vad de står för, särskilt efter Ukraina och Syrien. Putin har lärt sitt folk att skilja agnarna från vetet. Den ryska naiviteten har minskat radikalt. Ryssarna är informerade om svensk icke-demokrati, amerikanskt valfusk och österrikiskt valdeltagande på 120%. De vet att folkomröstning i Västerlandet inte betyder någonting efter Skottland, Spanien och Nederländerna. De vet att Storbritanniens premiärminister är utsedd, inte vald. Ryssarna har lärt sig en hel del om västerländskt hyckleri under de senaste 25 åren, där höjdpunkten var den legala dopningen av västerländska idrottsmän under OS, medan rena ryssar diskades. Förresten en nyhet som överhuvudtaget inte nämnts i Västerlandet. 

Det leder oss in på det tredje positiva momentet i den ryska valrörelsen, där fria och oberoende media är särdeles levande, särskilt på ryska internet, Runet. Där får alla politiker, även Putin, sina fiskar varma. Folkfronten jagar alla Margot som roffar åt sig lägenheter och andra förmåner, och de hängs ut och straffas med hjälp av demokratiska TV-bolag, där tittarna kan jämföra aparta, utlandsfinansierade småkanaler med stora statliga kanaler. Skillnaden mot Sverige är att ryssarna vet att TV är statlig och journalisterna statstjänstemän, ett faktum som går svenskarna förbi i den egna världen, samtidigt som det inte finns minsta spår av fri, radikal kritik. Det är en ironi att den enda fria kanalen i det svenska TV-rummet är ryska RT. 

Vladimir Putin lär sitt folk att se och uppskatta det egna landet. Han lär sitt folk att förstå vad det innebär när en sketen statsjournalist från Sverige ljuger ihop skrönor om Ryssland, och framför allt lär han folket att det är grovt oanständigt att ljuga. Särskilt om andra, men också för sig själv. Vad som kan ske då ser vi nu i världen, och ryssarna har sett detsamma under sovjetisk tid. Putin lär ut att demokrati först och främst är att bygga landet, så att det går att leva anständigt. 

Söndagens val blev ytterligare ett steg på den vägen. Äkta demokrati är när det finns en koppling mellan ledare och folk, ett gemensamt ansvar. Vem som sitter i parlamentet och stiftar lagar är mindre viktigt, det allt avgörande är att ledaren och folket är överens om vilka lagar som krävs och att de gäller för alla. Det är en gammal sanning, men den kan förfuskas, nämligen då ledare och parlament spelar sitt eget spel och kommer överens sinsemellan. Som i Sverige. 

 

 

 

 

Vinaora Visitors Counter

1962369
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
4927
5410
21950
1900700
93644
181156
1962369
Your IP: 46.229.168.144
2019-07-17 17:39

Sök