Translate

Välj språk

En resa från Malmö till Moskva

FaceBookTwitterGoogle+

Friheten norrut

Jag är en blygsam man, reserverad och anspråkslös, artig på ett gammaldags sätt och helt ärlig i handling och ord. Jag kan Ryssland bättre än någon annan, är ganska säker på mig själv och väl rustad att förstå verkligheten. Jag har långt till aggressivitet, även om det finns en stubin.

Jag ser att

media, makt och expertis svamlar och inte har en aning vad de talar om, särskilt när det gäller Ryssland. Men de vet inte heller mycket om det samhälle de är satta att styra och analysera. Jag brukar hänföra detta till arrogans, som producerar en dimma i hjärnan och framför ögonen. De talar och verkar som fascister. De säger att yttrandefrihet består av deras yttranden. De undanröjer och censurerar idéer och tankar som inte är godkända. De vill störta länders regeringar, ge andra bestämda råd hur landet ska styras och de demoniserar Ryssland och ryssar. De tror att de har rätt att ljuga, är skyldiga att ljuga, för den goda sakens skull. Deras tydligaste kännetecken är att de är snabba till våld när de möter människor och idéer som de inte kan acceptera. Tydligast är detta mot Putin, men även mot Trump.

De som ser Putin och Trump som inte bara fullt normala människor, utan också som ledare med ledares egenskaper, kallas beklagansvärda troll. Media, makt och experter är helt övertygade om att de ska komma undan, de tror att de är onåbara, immuna mot den verklighet som de misshandlar. Jag hoppas inte det.

Det är mycket få av dem som sitter säkert. Det eller dem som de hoppas på, som de tror är deras skydd och hopp, deras trygga reserv, är det inte. Beklagansvärda troll finns även mitt ibland dem.

Ryssland såg ut på samma sätt 1917. Media, makt och expertis talade franska för att ytterligare skilja ut sig. Landet hade under 1800-talet importerat miljoner semiter. Terrorismen spred sig som en löpeld. Eliten bara trodde att den inte kunde eller skulle röras. Det var en kuliss och fasad. De fick betala dyrt när semiterna tillsammans med terroristerna vände landet upp och ner tillsammans med revolutionär, arbetslös ungdom och och allmänt förbittrade människor, som ville ta hämnd på arrogans och okunskap om samhällets problem.

Historien lär att alla samhällen kan brista. Liberalismens och globalismens samhälle verkar vara nära. De som känner sig hotade av det tror att de kan köpa sig fria från det, köpa sanningen, betala människor för att dö.

I sådana brytningstider stiger det inte sällan fram en Ledare; Adenauer, Wilson, de Gaulle, Kennedy, Palme. Idag heter de Putin och Trump, i Kina startade brytningen med Deng Xiao Ping. Men eftersom de har föregåtts av likadana Ledare i onda tider, Hitler och Merkel, familjerna Clinton och Bush, Lenin och Stalin, Mao Zedong, Petain och Sarkozy, är de ofta oförstådda eller missförstådda. I Sverige har utvecklingen gått åt motsatt håll och Ledaren följts av en sörja som är så grå att bara Frankrikes förfall till 1%-presidenten Hollande kan mäta sig. De här Ledarna blandas ihop med sin förhistoria och får inte sällan okvädingsord därifrån och skulden för det som var. Men dagens Ryssland är en demokrati, till på köpet en blomstrande sådan, medan dagens USA är en synnerligen blek kopia av den forna industrinationen, till på köpet en mera dysfunktionell demokrati än tidigare. Frankrike och Tyskland ska vi inte tala om, de är bara skamfläckar kvar av en gång stora kulturländer. Det land som faktiskt vann det kalla kriget och klarade brytningstiden med glans är Kina.

I dagarna avgörs om USA skall gå vidare på familjedemokratins väg för att sluta som 1%-demokrati som i Frankrike och Tyskland. Av någon märklig anledning har Västerlandets media slutit upp bakom den arabfinansierade familjejuntan och utmålar en tokig tant till världens Frihetsgudinna. Det torde vara historiens största historieförfalskning. Men den vite mannen, som lovar att sluta kriga och sätta stopp för människohandel, göra affärer utan finstilta politiska krav och inte riskera krig för någon sketen polack eller balt vill visa sin historiska betydelse, är alltför skrämmande i sin pragmatism och normalitet. Medan en krigisk kärring, som i hela sitt beteende varnar för att hon med största sannolikhet är vid inte helt sunda vätskor, får allt stöd från i stort sett hela mediavärlden. Utom den ryska. Där sägs sanningen. USAs öde under de senaste 25 åren är familjen Clintons helt galna historia, där Frihetsgudinnan reser sig som ett feminint krigshot över världen medan de arabiska terrorplanen surrar runt hennes spruckna spira och mannen i sexuell nöd tyr sig till tjänstekvinnan. Annat då i Ryssland, där Putin i dagarna invigt ett monument över sin namne Vladimir, mannen med 100 fruar och 20-talet barn som kristnade Ryssland och sådde fröet till enandet av det mångnationella Ryssland. För nästan 1000 år av frihet, i brett europeiskt samarbete, särskilt med svenskarna, hyllas han nu framför Kremls portar. Det är nästan så man vill tolka monumentet som en Frihetsgud, där gudinnans brinnande fackla ersatts av ett jättelikt kors och ett svärd i skida. Denna nordliga frihet kunde vara ett gott alternativ för ett Västerland i undergång.

 

 

Sök