Translate

Välj språk

Logga in

FaceBookTwitterGoogle+

Palme, Putin och patriotism

Vladimir Putin har utropat ideologiernas död, och det är inte särskilt överraskande med tanke på hans bakgrund. Men den ryska debatten har varit besatt av sökandet efter det som kallas den "ryska nationalidén", vilken fick ett abrupt slut när Putin

menade att patriotism var den enda idén som fanns, och den enda som behövs. Patriotism var nationalidén. Den ryske presidenten är själv en sinnebild för patriotism, där Ryssland går före allt annat, inklusive det egna berikandet. Nu finns det ju de som säger att han är världens rikaste man med slott och undangömda penningsäckar, men denna information kommer säkert från vilsna liberalister, som ropar avreglering i det enda syftet att främja sina egna, högst småaktiga intressen. Men det finns högre värden både i politiken och privatlivet. 

En annan person som också struntade i höger eller vänster, hög eller låg, var Olof Palme. Media publicerar i dagarna stora mängder material om statsmannen, men den röda tråden är att Palme ses som en vindflöjel, som än sprang till vänster, än till höger. Det säger mer om media än om Palme. Svenska media kan nämligen inte urskilja patriotism, eftersom den under 200 år, fram till Palmes död, var tabu. I hemlighet var vi dock patrioter, det vet jag själv från åren i Sovjetunionen, där patriotismen på grund av kriget var högst levande, så det var också helt ok att vara stolt över den tidens Sverige. Sovjetmedborgarna var också fulla av beundran för ett land, som hållit sig borta från krig i 200 år, och de svekfulla eftergifterna för nazismen tolkades av sovjetmedborgarna förvånansvärt ofta som ett litet lands listiga påfund för att bevara sitt oberoende. Självklart skall det egna landet skyddas och försvaras till varje pris, hävdade de.

Om nu mordet på Olof Palme skedde i fosterlandets tjänst just inför en högintressant resa till det nya Sovjetunionen, vars rester skulle bli Putins Ryssland, kan man tryggt påstå att fosterlandsvännerna misstog sig. Förintelsen av den patriarkala (pater - fader) ordningen satte fart efter mordet, där stämningen hade hetsats upp med påhittade ubåtar av högerextremisten Bildt och kvinnotjusaren Palmes patriotiska fredspolitik snart kom att ersättas av en rabiat utrikesminister, som gick med på att bomba mitt i Europa och tog dem första stegen till den lydstatspolitik som är dagens. Feministerna fick också sin belöning i omhändertagandet av antipatriotiska barn och ledande positioner i samhällsapparaten, ironiskt nog tack vare Palmes samhällsbyggande. Det svenska välståndet försvann utomlands, och om lån räknades på minussidan i BNP skulle vi vara tillbaka i Fattig-Sverige. Långt efter Ryssland. Patriotismen har förvandlats till unken nationalism utan grund med en feministisk utrikespolitik, som går ut på att bomba hem barn istället för att föda dem.

Putin var med under förberedelser inför mötet mellan Palme och Gorbatjov, och det land han idag bygger upp är just den patriotiska, sociala välfärdsstat som Sverige var då och som han studerade i analysgruppen. Dagis växer som svampar ur jorden, pensionärerna behöver inte bekymra sig om den framtid som finns kvar, deras pensioner indexeras och de kan inte vräkas, om det skulle gå illa. Kvinnorna har lika lön, och halva landets företagsledare är kvinnor. Utbildning är gratis, liksom sjukvård och mediciner. Om du hör någon journalist som påstår motsatsen, skall du inte tro det. Eller om du hör någon svensk journalist, som säger att svensk välfärd omfattar samma moment, skall du inte heller tro det. Det är inte längre sant. Industrin värnas och skattefifflare har fått chansen att ta hem pengarna från London och Cypern, jordbruket blomstrar och Ryssland är ett år efter sanktionerna inte bara självförsörjande, utan också nettoexportör och en större spannmålsexportör än både USA och Canada.

Ingen har väl undgått att lägga märke till det nya ryska försvaret, som har avsagt sig alla utländska baser utom i Syrien men samtidigt nått en ny kvalitet utan stående armé. NATOs stående armé, där Sverige nu är en potentiell bas för kärnvapenattacker mot Ryssland, är absolut inte patriotisk, den är helt nationalistisk och har enbart amerikanska intressen på agendan. I USA finns inga patrioter, bara nationalister, för en patriot är stolt över sitt land och beredd att dö för det. En nationalist är inte övertygad om att han vill dö för ett land, ens för sitt eget, men är helt övertygad om att det egna landet är bättre än andra. Putin skulle inte tveka, som Milosevic, Kadaffi, Mubarak och Assad, medan Obama skulle fly som en Janukovitj.

Olof Palme var också helt orädd och stolt över sitt land. Därför dog han också som en sann patriot.

 

 

Sök

Vinaora Visitors Counter

802493
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
1136
1960
10004
777099
34466
79450
802493
Your IP: 54.36.148.26
2018-08-16 18:17