Translate

Välj språk

Logga in

FaceBookTwitterGoogle+

Hämnden är helig

Ryssland har kopplat greppet på Västerlandet i Syrien. Som svar har en mediakampanj startats för att "kriminalisera" de rysk-syriska militära operationerna mot terrorister. Det påstås att Ryssland med sitt förfärliga militära samarbete med den syriska staten och armén undergräver freden. Det har gått så långt att Västerlandet avsäger sig diplomatiska kontakter med Ryssland, vilket på det språket betyder att

bara militära medel återstår, alltså ett hot om krig. Alla de här tre momenten ger vid handen att Västerlandet har ställt sig på terroristernas sida i kampen om Syrien. USA har till och med hotat med terroristattacker mot ryska städer. Kontentan är att inga medel skys för att nå målen i Syrien, vad de än har för rubrik. Terrorism kan tolereras om syftet är det rätta. Ingenting är heligt.

Ryssland lyssnar inte på sådant dravel. Slaget om Aleppo är inget heligt krig för ryssarna, som för Västerlandet och terroristerna, däremot är det ett krig om det heliga. Freden gavs en chans under de senaste månaderna, men den oheliga alliansen visade varje gång att fred inte var en framkomlig väg. Det fanns och finns inga snälla terrorister. Inga snälla västerlänningar heller, för den delen. En dansk pilot tvekade inte att attackera den syriska arméns bas i Deir al-Zour. Danmark var därmed i krig mot Syrien, enligt internationell rätt. Det var det sista beviset för att Västerlandet aldrig under det senaste året menat allvar med talet om fred.

Ryssland och Syrien kan nu i lugn och ro hämnas i det heligas namn, eftersom de terrorister som Västerlandet har kämpat hjältemodigt mot under 15 år sakta glidit över till att vara allierade i en ohelig allians. Rysk militär meddelar att nästa attack kommer att få omvälvande konsekvenser och att luftförsvarssystem, som levererats till Syrien, kommer att användas mot alla flygande objekt. Budskapet är att krig är nästa steg och att Ryssland inte kan skrämmas iväg från striden om det heliga.

Det handlar inte bara om Syrien. Västerlandets politik mot Ryssland är och har alltid varit fientlig, och relationerna har varit "goda" endast under svaga ryska ledare. Krigets logik har alltid varit den bärande beståndsdelen i västerländsk rysslandspolitik. Jag minns hur svenska försvarsexperter bara för 4-5 år sedan skrattade åt den ryska militären. Men nu har ryssarna fått nog, och Putin meddelade i dagarna att plutonium för kärnvapen inte kommer att destrueras enligt avtalet med USA, som naturligtvis inte hade en tanke på att uppfylla det, utan använde avtalet för att kräva att Ryssland skulle uppfylla sina åtaganden. För att Ryssland skulle göra det, kräver den ryske presidenten i korthet att hela den västerländska politiken under de senaste 15 åren rullas tillbaka. Jag såg ett BBC-reportage om kraven, där journalisterna kippade efter andan över denna fräckhet.

Men Putin vet att han har kopplat greppet, och han räds inte krig. Inte ens kärnvapenkrig. I dagarna övade 40 miljoner civila ryssar agerande i händelse av krig.

Det är en farlig illusion att det inte finns några gränser för makt. Att samarbeta med terrorister, som halshugger barn, i förment ädla syften under rubriken frihet och demokrati är att förneka synd, ondska och moral överhuvudtaget. Den totala toleransen berövar människan känslan av ondska, den enda känsla som ger signaler om priset för "framsteg" är högt eller lågt. Den ordning som talar om för oss när ondskan inträder kallas det heliga och är en moralisk broms. Det heliga finns inte bara i religionen, utan också i historien och traditionen, och att frikoppla kulturen från traditionen, människan från det heliga, ger upphov till en tolerans som inte är annat än likgiltighet. Att uppleva rullande huvuden som enbart en estetisk händelse och en teknikalitet är att missa det hemska, men också att underskatta det heligas hämnd. Den som tror att det inte finns gränser för rättfärdigandet av ondska eller inte vill sätta gränser för sina egna idéer bryter samma mark som de skenbart döda totalitära ideologierna. Då blir ondskan helig, som hos Hitler. Det heliga är i högsta grad levande inte bara i islam, utan också i den ryska kristendomen. Det är djupt oklokt att underskatta den heliga hämnden.

 

 

Sök

Vinaora Visitors Counter

802493
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
1136
1960
10004
777099
34466
79450
802493
Your IP: 54.36.148.26
2018-08-16 18:17