Bullar, bomber och Putins nya skola i Betlehem

Den svenska regeringen, ja även oppositionen, har gjort det till en av sina hjärtefrågor att driva länder som Georgien, Moldavien och Ukraina i krig eller konflikt med Ryssland. Ryssland försvarar sig elegant under strikt iakttagande av internationell rätt, men också med vett och diplomatisk etikett på ett sätt som antyder att intelligensen där ligger ett par steg före våra politiker. Det är inte för inte som intelligentsia är ett ryskt ord, som inte går att översätta.

 

Samtidigt är det i detta krigsår val i Sverige,där de utrikespolitiska värderingarna under de senaste 20 åren har gått från Palmes fredspatos till aktiv krigshets mot slaviska folk. Hur kan detta komma sig och finns det alternativ till Lindhs och Bildts aggressiva politik?

I dagarna möttes Rysslands och Ukrainas presidenter i, förmodligen, Europas fredligaste land - Vitryssland. Med på mötet fanns också EUs uppviglartant Ashton, som bakade bullar och med krigiska tillrop delade ut dem till människor som olika EU- och USA-organisationer föst ihop på ett torg med hjälp av betalning om 200 grivna om dagen (en bekant till mig tjänade en månadslön på 10 dagar där genom att teckna sig hos flera organisationer). Tanten är fortfarande på fri fot, trots att hon enligt internationell rätt borde ställas inför rätta för uppvigling och uppmaning att störta legitim regering i främmande land. Men det är, utan att vi märkt det, EUs nya värdegrund att den som vägrar inlemma sig, ska uteslutas och förintas.

Den västeuropeiska ledningen, påhejad av vapenkrängaren och fredspristagaren Obama, Väst-världens Stor-Inkvisitor, under ledning av kuppmakarna Steinmeyer, Sikorski och Fabius har i och med störtandet av regeringen i Kiev och den direkta och illa dolda inblandningen i både Georgien och Ukraina gjort det tydligt för oss väljare och resten av omvärlden att unionen och länderna var för sig, där Sverige i sin nya diskurs sedan 20 år spelar med av hela hjärtat, om än inte med hela hjärnan, inte ser sig bundna av internationella avtal, grundläggande folkrättsliga regler och humanitära överväganden.

Det som pågår i Ukraina är fascism, dvs att det är skillnad i värde på folk och folk. Tårarna över en handfull araber i Gaza, eller enstaka judar, eller förfäran över IS-katastrofen, där de forna frihetskämparna från det syriska kriget, som Putin stoppade och USA-EU finansierade, står i bjärt kontrast till de likgiltiga minerna inför förintelsen i Ukraina. Det finns länder som ser denna cynism och kategorisering av folk, även EU-länder, vilket gör att den "EUropeiska" värdegrunden krackelerar. Det är en annan diskussion att denna värdegrund alls inte är "EUropeisk", snarare kristen, och det enda land som idag är kristet i Europa är Ryssland tillsammans med Vitryssland och delar av Ukraina. Processen vävs också in i en växande prosemitism och högerextremism, som i Ukrainas fall öppet finansieras av EU och USA.

Ryssland har under det senaste decenniet tränat upp sin stämma och från millenieskiftet med stigande förvåning betraktat processen och förfallet till primitiva rop i Västeuropa. I Ukraina har Ryssland tydligt talat med förnuftets röst och gör allt för att rädda vad som räddas kan.

Mot bakgrund av det sagda är det för mig som svensk, fostrad i en stark fredstro före Lindh och Bildt, anmärkningsvärt att den svenska rollen i välrdshändelserna inte diskuteras och reduceras till primitiva reaktioner på Rysslands agerande. Den svenska politikens absurda reflexer kan sägas ligga i bilden att Obama får fredspriset när Putin stoppar kriget i Syrien, nu också i Ukraina. Det måste i Sverige finnas utrymme för att se att folkens rätt till självbestämmande är värd att försvara, oavsett vilket folk som hävdar den. Det måste i Sverige finns utrymme för att spelreglerna gäller, oavsett vilket folk det handlar om. Att sprida sina åsikter med bajonetter är en dålig idé, vilket Putin har påtalat gång efter annan. Pragmatiskt samarbete är den enda vägen. Om vi på grund av fördomar om folk och bristande intelligens ser mellan fingrarna  när det gäller Europas och USAs agerande i Ukraina, eller ger efter för påtryckningar för att fortsätta detta fördärvliga spel i någon annans intresse, blir det vi som får betala priset.

Ryssland har en levande och frisk demokrati med en intensiv diskussion i tusentals tidskrifter och tidningar och hundratals radio- och TV-kanaler. Ryssland har en lång tradition av fritt tänkande inom ramarna för intelligentsia. Det är dags att ta del av den och sluta fumla med en begränsad retorik från Vilda Västern-filmer. 

Ryssland har en levande och frisk kristendom, djupt förankrad i sant europeiska värderingar. I den palestinska staden Betlehem står nu Putin-skolan öppen för barnen. Den ligger på Putin-gatan och studieplanen innehåller bara lyckönskningar, inga förmaningar om hur barnen ska tänka. Så skapas äkta fred, frihet och rättvisa i sann europeisk anda. Något att tänka på när Sverige och Ukraina går till val.

Sök

Vinaora Visitors Counter

569873
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
1325
1133
8006
552212
36043
62431
569873
Your IP: 54.80.189.255
2018-05-24 21:31