Translate

Sex och aggression

Det är märkligt att i ett samhälle med kollektiv besatthet av aggression och sex, alltså dagens Sverige och dess högsta och mest förfinade kulturinstitutioner, blir lysande exempel på psykoanalysens banbrytande upptäckter, vilka ju tillkom i ett samhälle med

stort och tungt tabu över sexualitet. Det är än mer anmärkningsvärt som psykoanalysen gång på gång har kritiserats för att inte vara en vetenskap, en ganska tom kritik i filosofisk bemärkelse, då det troligen bara är fysiken i någon mån som enligt kraven på vetenskaplighet kan sägas bestå det vetenskapliga testet. Det finns många vetenskaper som inte är det, men det är ett missförstånd att vetenskap bevisar något; vetenskapen undersöker bara verkligheten.

Den svenska verkligheten liknar Vargmannens mardrömmar, och Freud skulle frossa i behandlingen och analys av vår tids kulturpersonligheter. Det är en ironi att Freud tänkte sig att civilisationen skulle utvecklas just med hjälp av kulturen för att tämja människans två stora drivkrafter - sex och aggression.  Det är också en ironi att Freuds mest berömda fall, Vargmannen, var en ryss, som gav uttryck för det som ryssar kallar "handra", i århundradets största påverkansoperation. Ja, Freud själv hade sina rötter i samma stad som Vargmannen, nämligen Odessa, den ryskjudiska versionen av Marseille i södra Lill-Ryssland. Härifrån kom hans släkt på mödernet, men Freud kunde inte ryska. Vargmannen, däremot, var en bildad man med flera språk i bagaget, och han reste Europa runt med sina depressioner och drömmar, rättare sagt mardrömmar. Freuds tolkningar i fallet är djärva, men den centrala tanken i psykoanalys att om det omedvetna kan göras medvetet, kan det göras ett val, är en landvinning och grunden för all psykologi. Freuds behandling baserades sedan i fria associationer, dvs ord och berättelser, då ord enligt psykoanalysen är tankar. Att samtal kunde vara behandling är också en av Freuds upptäckter och grunden för all psykologi.

I dagens Sverige, ja hela Västerlandet, går kvinnor omkring och är rädda. Inte utan skäl. I min egen lilla småstad blev en kvinna med barnvagn attackerad, misshandlad och våldtagen på ljusa dagen. Hennes "man", liksom alla andra "män", stod bredvid och tittade på och försökte ringa polisen, som inte kom i tid. Läsaren känner till historien, den sker i varje svensk stad varje dag. Den är faktiskt inte ens medial längre den här händelsen, den är nästan vardag. Men högre upp i hierarkin finns den mediala aggressionen, i akademier och teatrar, där mannen är av mera bekant natur och angripbar. Men regin är densamma, kvinnan slås halvt ihjäl eller hotas till förlamning, medan hennes omgivning, man, bror, kollega, till och med far, står bredvid och suckar över att polisen inte kommer, eller inte gör något när den väl kommer. Självklart gör polisen ingenting, den är ju en del av samma kultur att vika för aggressionen. Det är en dum tanke att ens ringa polisen, som bara kommer ilande, om mannen eventuellt skulle göra motstånd. För att gripa mannen. Det är aggressionens rätt.

Bakom den här aggressiva rätten står ingen man. Det är kvinnan som är skuld till denna tanke. Hon har fostrat sina söner till tolerans och vekhet i sin strävan efter sexuell makt. Tolerans betyder att det inte finns vare sig sex eller aggression, den är vad Freud syftade på när han tänkte att förfining och kultur skulle kunna ta udden av sexualitet och aggression. Freud hade fel, samtidigt som han hade mer rätt än han anade, ett typiskt moment i psykoanalysen. Sex och aggression är inte bara drivkrafter, de är njutningsmedel. Försök rädda eller försvara en misshandlad kvinna och du blir själv anmäld, ja du riskerar att dömas. Den försvarade kvinnan kommer att förbanna dig. I själva verket är det kvinnorna som behöver psykoanalysens samtal, inte männen. De senare är ganska primitiva och vet vad de gör för att få sin vilja igenom, medan kvinnans tolerans är obegriplig, främst för henne själv. Hennes sexualitet, kunde man säga, är omedveten och därmed inte vald. Hon är det utvalda offret - och gillar det. Den svenska kvinnan är sin egen mardröm.Hon bemöter sexuella inviter med aggression, aggression med sexuell njutning. I Freuds analys skulle hon ha registrerats som Vargkvinnan. 

Sök