Translate

Utvandrarna

Det pågår en omvälvande omskrivning av den ryska historien, som under de senaste 300 åren mytologiserats till en evig kamp mellan tyranni och frihet, Västerland eller efterbliven nationalism, primitivt barbari eller hög kultur. Peter den store lade grunden till denna

västerländska historieskrivning genom att förtyska vetenskapsakademien, där Lomonosov fnös åt de tyska historikerna. Men de främjades av tsarmakten, och tolkningen av krönikorna fram till den sovjetiska historieskrivningen blev att den ryska staten hade grundats av skandinaver. Den sovjetiska historieskrivningen kom att nästan ignorera problemet om etnicitet i den ryska statens grundande, eftersom en stat bestod av klasser, vilka knappast var aktuella i forntiden. Men frågan låg och irriterade under ytan, eftersom den västerländska historieskrivningen fortsatte att fira triumfer med den skandinaviska tolkningen. En svensk hade grundat Ryssland.

Det väckte en del uppseende när statliga SVT lade ut en historia med genetiska förtecken som visade att ukrainare var de första svenskarna. Sverige befolkades norrifrån av människor med ursprung på den sydryska steppen, där det politiskt mer korrekta Ukraina fick äran av svenskarnas fosterland. I sammanhanget är Ukraina en bisarr beteckning, eftersom det knappast fanns länder för tusentals år sedan, och än mer bisarrt då Ukraina inte ens idag är ett land. Men det handlar här främst om ett sätt att markera den geografiska belägenheten utan att nämna Ryssland. Men ryssarna har här fått ett utmärkt tillfälle att skapa sin egen teori om en slavisk grundval för den svenska staten, en ganska oväntad vändning i historieskrivningen. 

Längs floden Don i södra Ryssland och sydöstra Ukraina, där Sverige idag stödjer en brottslig regim, gräver arkeologerna fram en civilisation, som byggdes upp av människor som har daterats äldre än cromagnon-människan. Novorossija kan, vilket en del av arkeologerna hävdar, vara den första europeiska människans hemland, ett faktum som ställer världshistorien i ett nytt ljus. Den moderna människan utvecklades tidigare än historikerna hittills trott, och det är historiens och arkeologins stora ironi att hon föddes i Novorossija. En elak tolkning av den svenska statens deltagande i kriget mot den europeiska människans födelseplats kunde vara att den nordmannska teorin om svenska bidrag till den ryska historien upprepas i vår tid. Men om Rurik var av samma skrot och korn som dagens svenska skyttar i Novorossija, kan det vara av största betydelse att denna historia får ett slut. Om det var människor härifrån som vandrade ut och blev de första svenskarna, som nu står här som fiender, blir hela historien ett vittnesmål om invandringens långtgående effekter.

Sök