Translate

Cosa nostra

Det kryllar av italienska soldater i Lettland. Italien är NATOs viktigaste medlem i försvaret av Lettland när det ryska anfallet kommer, varom letterna, som

utgör hälften av landets befolkning, resten är ryssar, så kallade NEGRer (icke-medborgare) är fullt övertygade. Letterna och NATO gläds över den italienska hjälterollen, som också är framträdande i ockupationen av den serbiska provinsen Kosovo. Där är däremot en rysk militär insats fullt möjlig på grund av den serbiska provinsens symbolvärde för serber och den ortodoxa kristendomen. Ryssar älskar rättfärdiga krig.

I Messina, den sicilianska hamnstaden, lever minnet av den ryska landstigningen 1908. Kryssaren Admiral Makarov och pansarkryssarna Slava och Tsesarevitj anlöpte hamnen den 15 december. Besättningen kom snabbt i land, där de första att leda arbetet i den stönande staden var läkare och sjuksköterskor. Jordbävningen och tsunamin hade raserat den en gång bysantinska staden till grus och sten, med ett jämmer från 150 000 begravda italienare under massorna. Kvinnor och barn evakuerades till de ryska fartygen under dagarna som följde. De ryska sjömännen grävde dygnet runt med bara händer, och invånarna i den tvåtusenåriga staden kunde inte minnas någon liknande mänsklig handling. Än idag heter det att den ryska hjälpen är det ljusaste minnet i stadens historieböcker, så ljust att ett minnesmärke har rests.

Den här gången finns rysk trupp i norra delen av landet, som har infört sanktioner mot sina räddare i nöden, något som de senare inte bryr sig om när mänskliga värden står på spel. Inte vår sak, säger EUs övriga medlemmar och struntar i hur det går för italienarna, nu som då. Inte vår sak, säger NATOs sjukvårdsbataljoner och drar vidare mot nya krig. FN har inget att bidra med, utan gör bara ett idiotiskt uttalande om att sanktioner inte kan avskaffas, hur mänsklig man än är. Missförstå mig inte, sanktioner är den historiskt viktigaste reformen i det nya Rysslands historia samtidigt som politiken är ett monument över den västerländska dumheten.

Liksom den sicilianska maffian har den ryska insatsen nu spridit sig till USA, där det ryska försvarets första hjälpsändning med medicinsk utrustning landade häromdagen. Amerikanerna fick ett förslag de inte kunde tacka nej till, kanske ett annat moment som ryssarna lärde ut i Messina den där decemberdagen. För något decennium senare uppstod bland citronodlingarna den rörelse som kom att kallas just Vår sak med solidaritet och lojalitet som högsta värde. Högre än livet självt. Det står hugget i siciliansk sten. På ryska.

 

KLICKA HÄR för en resa i rysk mentalitet och historia.

 

Sök