Translate

Rysslands skugga

Det ryska utrikespolitiken från Sovjetunionens fall till Munchen 2007 var ett enda stort misslyckande. Landets förste president bor idag på ett slott i Bayern, och det nya Rysslands utrikesminister under 1990-talet är idag

amerikansk medborgare, bor i USA och driver på för samma utrikespolitik som då, alltså

västerländsk kolonisering av Ryssland. Under den här tiden fanns det två linjer, säkerhet och samarbete. Men efter Sovjetunionen var Ryssland inget hot, och ingen samarbetspartner att räkna med efter det västerländska plundringståget.

Den här striden om linjen i den ryska politiken är klassisk. Väst eller Öst, uppgång eller fall, ljus eller mörker. Men efter 2007 och särskilt efter den västerländska aggressionen mot Ukraina och folkmordet i Syrien samt en lång rad smärre skandaler har den ryska irritationen ökat till den grad att Lavrov och ryska UD i folklagren finner allt mindre förståelse. I spetsen för folket går Putin, som under flera år inte varit på statsbesök och under lång tid nöjt sig med telefonsamtal eller tystnad. Han talar endast via de utländska ledare som berättar för sin inhemska press vad han sagt. Även om de i tidens anda för det mesta ljuger om vad Putin har sagt. Särskilt framgångsrik här är Macron, som säger att Putin sagt saker som han för oss som känner Putin inte kunde ha sagt. Men det är bara ytterligare ett moment i de nya relationerna mellan Ryssland och Västerlandet. 

De nya relationerna betecknas främst av att de inte finns; det är varken krig eller fred, det finns varken fiender eller vänner. Helt plötsligt ligger Ryssland militärtekniskt decennier före Västerlandets byråkratiserade krigsromantiker, så samtal om säkerhet i världen eller i Europa behövs inte. Ryssland har sin egen säkerhet. Det råder lugn i Ryssland, ett lugn som kommer att brytas när det första Nato-planet förirrar sig in i ryskt luftrum. Tills dess är de som flugorna i sommarstugan, irriterande men ofarliga, och lätta offer för flugsmällan.

Samarbete är inte heller aktuellt, eftersom den ryska ekonomin står stadig och självständig. Till ryssarnas egen förvåning kan de idag föda halva jordens befolkning, sprida läkemedel över världen och låta barn och pensionärer åka gratis i kollektivtrafiken utan att ens oljeinkomsterna tas i bruk. Särskilt lyckliga är dock kvinnorna, som i samma stund de blir gravida också blir miljonärer. Det är till och med så, att det idag finns ryssar, som anser att Nordstream 2 INTE skall byggas klar. 

Över hela linjen sker en omvärdering av Västerlandet, som inte har intellektuell kapacitet att omvärdera Ryssland. Ja, det saknas till och med intellektuell spänst i sökandet efter en fiendebild av Ryssland, ansträngningar som gång efter annan rinner ut i en irrationell sand av uppenbar lögn och hejdlös brist på logik, nästan komik. Verkligheten har flytt undan de relationer som under 50 år byggts upp och skapat vår världsbild. För dem av oss som känner Ryssland, har följt utvecklingen och njuter av resorna dit, är detta än mer uppenbart. Ryssland är idag det land svenskarna en gång drömde om, ljuset kommer numera från öster och Västerlandet har hamnat i skuggan. Inte bara den nordafrikanska, utan också den ryska skuggan breder ut sig. 

Till och med Tyskland har hamnat i skuggan, och inte bara medverkar i alla spektakel, utan strävar efter en ledande roll i en absurd politik. Tysklands Ostpolitik var en gång en garant för både säkerhet och ekonomiskt samarbete med gasledningar över hela Europa, men den autistiska tanten har förvandlat förbundsrepubliken till ett nytt DDR med en krypande och lismande politik mot USA. Hon förstår inte ens att Trump är Gorbatjov, och hon Hoenecker. Medan hon importerar tvivelaktiga figurer inte bara från Nordafrika och Mellanöstern, utan också judiska fejkbloggare och skattebrottslingar, flyttar Mercedes och Siemens produktionen till Ryssland. Hon sätter i tvivel rysk-europeiska gasledningar genom Tyskland, själva det ekonomiska fundamentet för Tysklands ledande roll i EU. Men även om Tyskland skulle gå över till vedeldning, måste energin komma från Ryssland. 

Även om irritationen växer i den ryska befolkningen, har landet ännu inte kommit i mål. Gasledningen är en gåva till Västerlandet, en onödig och dum förstärkning av den tyska ekonomin som borde upphöra. Tyskland och EU börjar likna Ukraina, som inte kan leva utan ryska investeringar men mår illa av dem. Europaparlamentet har uttryck detta förhållande i den bisarra formuleringen att Ryssland måste ändra sin författning, annars blir det ingen gasledning. Det är denna bakvända logik som gjort att Putin inte längre talar om samarbete, endast inhemsk utveckling. Sanningen är att Gazprom skulle tjäna mer pengar på att bygga ut gasnätet i Ryssland, för att inte tala om projekten i Kina och Indien. 

Den ryska utrikespolitiken har gått i stå och är upptagen av idiotiska "utredningar" av händelser som aldrig ägt rum. Allt för att återställa en säkerhet som redan finns i det egna försvaret och ett ekonomiskt samarbete, som Ryssland inte behöver. Den ryska diplomatin fungerar enligt ett klassiskt mönster av tystnadsplikt och rationalitet som för länge sedan har övergivits av Västerlandet. Höga ministrar och statschefer i Västerlandet är idag simpla kärringar och skvallertanter, vilka nästa dag låter publicera samtalens innehåll och gärna framställer sig i fördelaktig dager. Inte så få har till och med ertappats inte bara med att ljuga, utan också med att helt enkelt inte ens ha varit närvarande vid mötet. Men ryska diplomater vägrar inse att det inte finns något att tala om och ingen att tala med. Men det mest intressanta är att ingen verkar ens intresserad av vad som egentligen händer och sker. I relationerna med Västerlandet stöter Ryssland gång efter annan på enbart impulser, fördomar och inrikespolitiska intriger, för att inte tala om all dumhet och inkompetens. Den amerikanske presidentens "missilattack" mot Syrien är här det bästa exemplet.

Ryssland måste tänka nytt. Västerlandet finns inte mer, har inget att erbjuda mer än förolämpningar och avundsjuka. I öster skiner däremot solen, och i Asien kan Ryssland bli det nya Europa bara genom att vara sig självt. Genom att inte vara Västerlandet, som bara är en skugga av sitt forna jag och inte har skuggan av en chans mot Ryssland.

 

 

  KLICKA HÄR för en resa i rysk historia och mentalitet!

Sök