Translate

Hattar och mössor

Häromdagen rapporterade svensk statlig TV att Ryssland spionerar på svensk vaccinforskning. Det finns varken forskning om eller produktion av vaccin i Sverige sedan snart 20 år, när Tegnell i ett beslut stängde den sista produktionsanläggningen i landet. I Ryssland finns sekellånga traditioner inom

vaccin, virus och bakterier med yrkestitlar och institut som väl stängdes någon gång på medeltiden  i Sverige. Virusologerna vid Pest-institutet i Moskva har bakterier och virus från medeltiden i sina samlingar, och det är dessa kunskaper som i modern tid har räddat världen från polio, smittkoppor, ebola och corona.  Men det är inte poängen,  att vi i jämförelse med ryssarna är analfabeter på området. Det handlar om det faktum att svensk statlig TV ger utrymme för påståenden som får den vanlige medborgaren att tvivla och den sakkunnige medborgaren att kippa efter andan. Hattar och mössor är ju en stolt tradition i den svenska politiken, och idag har hela den statliga apparaten och nomenklaturan bytt till en för alla gemensam foliehatt.  Skrivarna i de statligt finansierade media utmärker sig genom att istället bära foliemössa i den breda attacken på sanning, vetande och bildning. Till sin hjälp har de - hör och häpna - ryska kandidater till en foliemössa, då inte i sitt hemland, utan i västerled. I samma tidning som ondgör sig över all fejk som omger oss publiceras ryska (?!) artiklar med makabra lögner om hundratusentals döda i corona i Ryssland och en misslyckad vaccinationskampanj och en korrupt, förljugen stat med en mördare i spetsen, spär de på folieringen av den västerländska hjärnan, så till den grad att ingen dör i i corona i Västerlandet, vaccin produceras och fördelas, alltmedan professorn vid det ledande korruptionssjukhuset i Sverige viftande med doktorshatten av folie för femtielfte gången berättar att det ryska vaccinet är skräp. Han preciserar inte vilket, eftersom han inte vet att de redan är tre i en kampanj som nu har nått drygt 10 miljoner människor med en dos, varav 5 miljoner även med den andra. Professorn hade för länge sedan arbetat i stenbrotten i norra Sibirien i en korruption som får den ryska att blekna, medan hans ovetenskapliga uttalanden berövat honom alla titlar. I Sverige leder han vaccinforskning som inte finns och vården av covidsjuka.

Om Putin varit så elak som han framställs, hade han sänt just sådana journalister i foliemössa att bidra med sådana fantastiska historier i den en gång skånska vitterhetens viktigaste tidning. Bredvid artiklar med upprörda ord om foliehattar på gator och torg i landet. Men varför skulle inte enkla, plågade människor få bära foliehatt, när foliemössan är vitterhetens attribut numera. I demokratisk anda. För det handlar inte längre om vetande och bildning, utan om värderingar, vilka enligt den bildning jag har fått står i motsats till fakta. För att vetande skall kunna produceras och det fria ordet inte fejkas måste alla fakta och faktiska samband rensas från värderingar. Men inte så i den demokrati som nu har utvecklats till att baseras på värderingar. Foliehattarna har kommenderat fram denna utveckling, och foliemössorna sprider den istället för att göra sitt jobb. I dagarna har denna utveckling nått vetenskapen, som framgent skall baseras på värderingar, ett påstående som är så korkat att man inte tror att det är sant. Det är också denna hyllning till värderingar som producerar alla tokigheter i geopolitikens värld. Påståendet att ryssar spionerar på svensk vaccinforskning är ett typexempel på vad som händer när värderingar får styra tänkandet. Lögn är att föredra, om den stämmer bättre med värdegrunden än sanningen. Men lögn utesluter både tänkande och vaccinforskning; ett samhälle som tillåter sådana påståenden kan helt enkelt inte bedriva vare sig vaccin- eller annan forskning.

Foliehattarna och mössorna har med besked trätt fram under pandemin, inte bara i sin tafatthet. De har levererat en bild av att karantän och andra bestämmelser bryter mot någon frihetsprincip, som ju bara är en värdering. Men hälsa och hälsovård är ingen värdering, det finns här ett faktiskt samband mellan samhället och individen. I ett demokratiskt samhälle utan grund i värderingar, bara i fakta, skulle foliehattarna tagit av sig hattarna och talat om de faktiska sambanden, nämligen att om ett virus finns i världens största ekonomi, där alla våra företag är baserade, kommer viruset snart hit, eller att om viruset finns i ett stort semesterland, kommer det snart hit, eller om viruset råkade ta sig in i Jönköping, så kommer det snart att spridas över landet. Om demokrati och vetenskap inte kan uttala sig annat än med grund i värderingen att det skulle vara tråkigt, om viruset tog sig hit, viras hela samhället in i folie. Just detta är kunskapsförakt, faktaresistens och konspirationsteoretiskt tänkande.

Själv lyfter jag på min hatt för den ryska demokratin och dess kunskapsbaserade omsorg om landets medborgare, och dess erbjudande till världen. Här hemma har jag just gjort mig av med min sista tidningsprenumeration, en tidning som en gång i tiden faktiskt lärde mig läsa och tänka, men som nu bara får mig att känna avsmak. Den står liksom med mössan i hand. 

 

 

KLICKA HÄR för en resa i rysk historia och mentalitet! 

 
 

Sök