Translate

Välj språk

En resa från Malmö till Moskva

FaceBookTwitterGoogle+

Länge leve SSSR!

Den ende som saknade Sovjetunionen var Gorbatjov. Han var också den ende som kände förtvivlan över dess undergång. Hans största framgång var reklamen för amerikansk pizza på Röda torget, slottet i Tyskland och Nobels fredspris för

alla krig i det forna Sovjetunionen. Denna framgång var en konsekvens av historiens grövsta landsförräderi, då den förste, ende och siste presidenten förstod vad han hade gjort och vilka konsekvenserna skulle bli, om han inte löpte linan fullt ut och gav sig helt och fullt åt förräderiet. När han i slutet av 1980-talet insåg att spelet var över, var en liten lägenhet i Moskva allt han ägde. Gorbatjov, familjen och anhängare övergav skeppet och lanserade Mannen som gav folken frihet, en kampanj som gick över förväntan.

För att förstå dramatiken och absurditeten, görs här ett tankeexperiment. En bonde från Missouri gör karriär i Partiet och når den högsta posten tack vare principen om det negativa urvalet. Hans första åtgärd som partiledare och imperiets ledare blir att förbjuda alkohol i hela imperiet. I de republiker som ingår i imperiet, t ex Frankrike och Italien, körs alla vinodlingar ner av bulldozrar, och i den brittiska republiken stängs alla bryggerier, medan den tyska republiken hindras från att ta emot billig gas och därför inte kan producera ens basvaror eller värme åt medborgarna. Bonden från Missouri upplöser Nato och drar sig tillbaka från alla 200 baser i världen, där Japan, Kosovo och Taiwan nu övertas av Ryssland och Kina. Ukraina, Baltikum och Finland återförenas med Ryssland och Serbien blir kontor för Ryska Federationens försvarsförbund, en fredsälskande organisation med kärnvapen som främsta argument. 

Bonden från Missouri släpper ut Assange och välkomnar Snowden som frihetskämpar, som nu ska skriva Imperiets historia och lyfta fram alla dokument med belägg för historiens vidrigaste handlingar. I Ryssland och Kina jublar folken åt denna befriande frihet och förnuftets återinträde på den historiska scenen. Dokumenten och rapporterna från Jugoslavien, Irak, Afghanistan, Syrien, Libyen och ett 100-tal andra militära aktioner och interventioner läggs ut på nätet för världen att skåda. Den svenska "ubåtsjakten" och Palmemordet får sin historia. Ledare i republikerna avrättas eller förnedras i fängelse, en och annan minister eller miljardär flyr till Ryssland, där de inhyses i pampiga slott mot att de berättar mera. 

Folken i imperiet, särskilt det statsbärande, dör i hundratusental i metanolförgiftning, av kyla och hunger, eftersom butikerna är tomma och ledningarna sprängs av isproppar. Föräldrarna skickar ut sina barn på gatan för att tvätta bilar för en slant, männen går och fiskar för att inte svälta ihjäl, medan frugan tar en busstur till Polen för att köpa skräp och krimskrams att sälja på gatan. Eländet, som kallas frihet, vet inga gränser, men rika ryssar, där judarna är i majoritet, köper upp Imperiet för korvören, särskilt försvarsindustrin, men även de ofantliga naturrikedomarna hamnar i rysk ägo. Sakta men säkert förbereder ryssarna en nazifiering av Mexico och andra hugade länder i Latinamerika i syfte att återta sin förment historiska rätt. 

Bonden från Missouri slutar sitt liv på ett palats på Krim som en hjälte, medan Imperiet kämpar för sitt liv och drar den enda slutsats som kunde dras: fienden är inte att lita på.

Paradoxen var att den Sovjetunion som Gorbatjov saknade och förtvivlade över då fick 0,5% i valet 1996, och den sovjetiske presidentens främsta bedrift var att rasera den västerländska ideologi som hållit Ryssland fånget i nästan ett sekel till fiendens förmån. Nästa paradox var att Västerlandet firade raset, en otrolig felbedömning i det geopolitiska spelet. Både Busch och Kohl förfärades av fiendens kollaps, och ingen av dem ville ha tillbaka Östtyskland. Men de firade fallet i sin aningslöshet. Deras perspektiv var att Ryssland föll, en historisk felsyn. Ryssland reste sig mot det västerländska oket.

Gorbatjov förväxlade Ryssland med Sovjetunionen och var ett barn av västerländska influenser sedan 1917. De influenser och resurser som nu i det nya Ryssland förvägras fienden. Kommunismen var ett sätt för Västerlandet att köpa resurser för en tusendel av dagens priser. Gorbatjov begrep ingenting i historiens långa linjer, ja det är först nu ryssarna ens kommit på tanken.

Den Sovjetunion som Gorbatjov raserade i sina försök att reformera den, får nu en andra chans i historien. Putin bygger Ryssland med sovjetiska byggstenar och element i skola, sjukvård och social omsorg. Putins beteende vid den sovjetiske presidentens kista visar att Gorbatjov gjorde allt rätt, förutom alla misstag, där det största var att älska Sovjetunionen, en avspelning av Västerlandet, inte Ryssland. Putins främsta bedrift är den förflyttning av Sovjetunionen tillbaka till Västerlandet som nu sker. Må den leva länge där!

 

KLICKA HÄR för en resa i rysk historia och mentalitet!

 

 

 

Sök