Translate

Välj språk

En resa från Malmö till Moskva

FaceBookTwitterGoogle+

Krigets kolportörer

Det mest intressanta med Ryssland är att jag inte kan komma på någon historiker, författare eller tänkare utanför Ryssland som sagt något vettigt om Ryssland. Landet finns inte, ja det har ännu inte

upptäckts av Västerlandet, förutom i den högre, universella konsten, vetenskapen och idrotten. På lägre nivåer finns bara fördomar, hat och propaganda, allt grundat i ett enda stort avund. Det mest konkreta uttrycket för avundens spretiga rötter är det faktum att elpriser och inflation motsvarar allt det som Ryssland under sekler mer eller mindre skänkt Västerlandet. Dessa gigantiska summor med följande välstånd har i ett slag förvandlats till våra förluster, inte på grund av att ryssar startat krig, utan av den anledningen att vi startat krig när insikten började sjunka in att det var dags att betala. Ukraina strider fortfarande för billiga råvaror från Ryssland och kommer att gå under i striden. Natos sprängning av gasledningarna var ett sista, desperat försök att framtvinga billiga leveranser över Ukraina.

I ukrainska skolböcker lärs ut att Sovjetunionen gick till angrepp mot Ukraina och Tyskland och sedan dess ockuperat Ukraina fram till 1991. Både ukrainare och västerlänningar med inte alltför djupa kunskaper vet mycket väl att det minst sagt inte stämmer. Men den bilden finns redan på svenska lärosäten.

På samma sätt presenteras det pågående kriget, i trots mot erkännanden om motsatsen från Merkel och Hollande, och trots nio års terrorbombningar mot civilbefolkningen i områden som vägrar godta verklighetsbilden västerifrån, som om Putin fick en knäpp och gick till attack, efter att ha förläst sig på chauvinistiska romaner om Rysslands storhet. I Västerlandet är det bara i USA som liknande tokiga förklaringar inte får stå oemotsagda. Här hemma öser kolportörerna på i en surrealistisk frenesi, som om den inte hejdas kommer att leda till världskrig. Kolportagen är lika galna som nazisternas propaganda, och om Putin, trots min kännedom om hans läsvanor, till äventyrs har läst chauvinistiska romaner, ligger han verkligen i lä.

De mest motbjudande anhängarna av teorin om Putin som en galning, någon ingift i "rysslandssocieteten", en annan medlem i en bordell som kallas akademi tack vare en bitterljuv skrift om debaclet i Poltava, lägger till påståenden om censur, förtryck och brutalitet i kriget, eller pseudoekonomiska resonemang, ryska felbedömningar och historiska illusioner för att göra självbedrägeriet mera tolerabelt. Men redan frenesin är omöjlig att stå emot utan kunskap om Ryssland och kännedom om ryskt kynne. Det är, vill jag påstå, denna form av skriverier och tokerier som redan från 1990-talet har tänt eld på Ukraina och i samklang även den egna självbilden, för att 2004 leda till valfusk a la Biden och sedan 2014 till statskuppen i Kiev. Den senare är ett koncentrat av Västerlandets längtan efter revolution i den ryska världen och drömmen om att spela om andra världskriget. Här behövs inga tokiga skrivare för att tala om galenskap. Statskuppen var det största misstaget sedan 1917 i den ryska världen och det största misstaget sedan 1939 i Västerlandet.

Denna idioti, där prognosen om krig mellan Nato och Ryssland redan är ett faktum, vilket kräver en idiot för att inte se, och där övertygelsen att Putin inte kommer att vinna å ena sidan är alltigenom ahistorisk, eftersom Hitlers misstag endast har bäring för Västerlandet, inte Ryssland, vilket en Poltava-nostalgiker borde veta, driver å andra sidan folk i krig, vilket har historiska paralleller. Det kan tilläggas att Hitlers krigsförklaring mot USA var helt logisk och beräkningen riktig: USA gick inte i krig mot Tyskland förrän sent 1944, och då bara för att vara med om Europas uppdelning. Här var Hitler rationell, men i angreppet på Ryssland var han helt fel ute. Det hade varit mera rationellt att först krossa Storbritannien, men liksom på romarnas tid kom britterna undan med blotta förskräckelsen. Ungefär som ryssarna undkom den slutliga ockupationen av vår tids latinare under 1990-talet.

Brutalitet,  censur och förtryck härskar inte i Ryssland, utan i Västerlandet, inklusive i det ockuperade Ukraina. Den västerländska ekonomin svajar och blir alltmer till en omöjlig vardag för folket, medan Ryssland shoppar och går på restaurang i en ekonomisk boom. Felbedömningar och illusioner finns på den västerländska sidan, som startade kriget 2014 och dristade sig till en Endlösung i östra Ukraina under en fånigt leende kansler och en dement amerikansk president, båda med alla tecken på svagsinne och maktgalenskap. Precis som hos kolportörerna.

Ryssland kommer såklart att vinna kriget och återigen skapa fred i Europa. Statskupper, historielöshet och hatideologi hör Europa till, och krig har aldrig startats av Ryssland. Men även om folken inte vill krig, så kommer det tillbaka gång efter annan, förmodligen till den dag då en Hitler föds i Ryssland och anammar den västerländska idén att västeuropéer inte har rätt att leva som de vill, att deras egendomar ska erövras, deras språk, media och författare förbjudas och deras ledare förklaras vansinniga. Då skulle kolportörerna åtminstone tala sanning.

Det kan frågas varför kolportörerna framför dessa oerhörda fantasier, och svaret finns i de stora historiska linjerna. Det var ingen som trodde att Sovjetunionen skulle ha en chans mot den mäktiga tyska krigsmaskinen, framför allt USA, som rustade Tyskland och sedan satt vid sidan av och studerade striderna. Därför var också Hitlers krigsförklaring mot USA rationell. Denna historiska "orättvisa", på samma sätt som Poltava för svenskarna och erövringen av Paris hos fransoserna, har blivit till en historisk besatthet som tydligen aldrig tar slut. Det är denna krigsrevansch som driver kolportörernas texter vidare mot nästa krig. Problemet är att ryssar lär och läser andra texter, om militära segrar under 1000 år. Därför kommer Putin att vinna.

 

KLICKA HÄR för en resa i rysk historia och mentalitet!

 

Sök