Translate

Välj språk

En resa från Malmö till Moskva

FaceBookTwitterGoogle+

Rysslands misstag

Allt är tillåtet, lyder postmodernismens motto. Men om allt är tillåtet och möjligt, finns inte Gud, enligt Dostojevskij. Denna postmoderna tanke om att allt är möjligt, ingenting sant, brukar tillskrivas rysk propaganda

men har blivit en självklarhet i svenska statligt styrda media, ja i hela Västerlandet.

 

Dostojevskijs romaner är fulla av lögnare, ja allt de säger är lögn. De ljuger sig blåa, så till den grad att läsaren till slut ser vad som är sant. Romanerna är genialiska, det vet väl de flesta, men att de skulle passa in i denna grad i vår egen tid, till på köpet i vår kultur, är i sanning (sic!) måttet på stor litteratur. 

 

Västerländska media har sedan Obama fick fredspriset för att starta tre krig och berättade att hans farbror var med och befriade Auschwitz nått sådana höjder i lögn att till och med Dostojevskij skulle applådera. Men inte lögnen, utan det faktum att lögnerna har fått ryssarna att se ljuset, att förstå sig själva och bygga vidare på sin egen civilisation. 

 

I Idioten, en osannolik berättelse om osannolika berättelser, säger generalen att den oskyldiga lögnen, som lockar till munterhet, även om den är grov, inte är till förtret för människans hjärta. Vissa ljuger ju, kan man säga, bara för vänskaps skull, för att bereda nöje. Ukrainarna kallar denna konst brehat och är dess mästare. Vi ser den varje dag i våra statligt styrda media i översättning.

 

Inte bara Dostojevskij utan hela den ryska berättelsen är nu utrensad från Västerlandet, men det roliga är att denna strävan blir till samma roman som Idioten. Ryssland blir som romanens furst Mysjkin, som går omkring bland alla förljugna och försöker få fram sanningen. Han blir idiotförklarad, eftersom lögnen är bättre för människorna än sanningen. 

 

Men livet är ett misstag och en lögn som hela tiden rättas till av evolutionen och verkligheten. Misstag efter misstag, lögn efter lögn, stapplar människor framåt för att finna svaren. Det är mänskligt att fela, och det är lika roligt varje gång. Västerlandets politiker, journalister och forskare uppfattas i Ryssland som ståuppkomiker. 

 

Den mera allvarliga sidan av den västerländska idiotin är att alla fel, misstag och allt ljug får ryssar att se lösningen på sina egna problem, ja även världens problem. Västerlandet har drabbats av Medusa-syndromet, en människa som tror hon är gud och mäter och värderar allt efter ett ideal, som redan är förhanden i den egna existensen. Medusa våldtogs och halshöggs av gudarna innan hon förvandlades till en varning  till alla människor om att förmågan att begå misstag är förnuftets största gåva, där varje överraskning och avvikelse från perfektionens ideal ger upphov till nya möjligheter.

 

Misstaget är i själva verket grunden för tänkande. Om vi inte hade kunnat fela, hade vi aldrig lyckats göra något rätt. Vi väljer konstant mellan rätt och fel, och det blir fel lika många gånger som det blir rätt. Det är så vi överlever, vi är skapade att göra fel, genetiskt betingade att begå misstag.

 

Västerlandet är nu i trial and error som situation. Men varför heter det "försöka och fela", varför inte försöka och lyckas? Därför att det är så livet fortskrider. Den västerländska civilisationen visar Ryssland fientligt samarbete, där ett nytt tänkande skapas. Båda sidor i diskussionen vet att den ene har fel, den andre rätt, men ingen vet vilken. Förr eller senare slits dispyten, men ingenting skulle hända eller diskuteras, om det inte fanns två sidor i diskussion. Rysslands hopp är att Västerlandet felar, och vice versa. Om Västerlandet på basis av ett berg av lögner kraschlandar på fel sida, vilket är troligt, har Ryssland lösningen. 

 

Själva möjligheten att den ena sidan väljer fel väg, betyder att det finns ett val och flera möjligheter, där de senare är till hjälp att överkomma historiska blockeringar. Det kan finnas tio och tjugo valmöjligheter, alla fel utom en, men det är mångfalden av felaktigheter som kan vara nyskapande. Det kallas undersökning och grundar sig i misstag. Om det bara fanns en väg, en hjärna, som bara svarar när svaret är rätt, skulle vi fastna där vi en gång hamnade, i stillastående, gråtande av harm över det där ödesdigra misstaget. Det är uppenbart att Västerlandet står fast upp till halsen i misstag, historiska, ekonomiska, militära och sociala.

 

Rysslands långa lista av misstag, inte bara under de senaste 30 åren, är längre och innehållsrikare än den västerländska, som inte ens erkänner misstagen. Rysslands misstag under 30 år var så stort att civilisationen nu har tagit ett steg framåt och en nivå upp, till sin förvåning redo att ta ytterligare språng och visa världen och länderna var allt gick fel. Med Västerlandets misstag i ljust minne. 

 

KLICKA HÄR för en resa i rysk historia och mentalitet!

Sök