Translate

Välj språk

En resa från Malmö till Moskva

FaceBookTwitterGoogle+

Judarna i Gulag

Nu finns det ett GULAG-museum i Moskva. Befrielsen från delar av det sovjetiska förflutna går vidare inom en nära framtid med ett monument över den kommunistiska terrorns offer. I den ryska huvudstaden pågår också en omröstning om metro-stationen Vojkovskaja skall döpas om. Den här befrielsen hänger samman i alla delar.

 

Metro-stationen Vojkovskaja är uppkallad efter juden Vojkov, som var en av dem som mördade tsarfamiljen. Efter återfinnandet av resterna av tsarfamiljen har historien nu också hunnit ikapp tsarmördaren. Han ligger begravd på Röda torget, till på köpet inte i urna efter kremering som alla andra storheter, utan i en kista. Det betyder att han visats särskild heder av kommunismen. Han följdes till sista vilan av en stor folkmassa efter att ha blivit mördad i Warszawa, där han var sovjetisk ambassadör, av en rysk emigrant.

Sommaren 1918 fick en annan jude, Jakov Jurovskij, uppdraget att mörda tsarfamiljen av Vojkov. Den senare gav också order om tilldelning av syra för att vanställa liken.

Hösten samma år inleddes den röda terrorn mot Ryssland, där en av de viktiga beståndsdelarna blev GULAG, styrelsen för arbetslägren. Den bestod av nio ledamöter, alla judar. Det är många i Moskva som har svårt att smälta GULAG och det nya museet, men den som inte vill veta av sitt förflutna, går mot en svår framtid. Men de flesta ryssar är liksom tyskarna på det klara med att historien måste redas ut och de skyldiga pekas ut i historieböckerna. Men en god arbetshypotes skulle vara att ta tyskarna i handen och inse att kommunism och fascism är samma onda sak, samma västerländska ideologier som vi ser i dagens EU, där folk återigen sitter i läger, och Ukraina, där folk slaktas på grund av sin etnicitet. Den enda skillnaden mellan kommunism och fascism är att ryssarna mördade sina egna, medan tyskarna mördade andra folk. Som av en händelse handlar det också i båda fallen om ett folk, här offer, där bödlar. Den historien har inte skrivits ännu. Själv skulle jag rekommendera att metro-stationen Vojkovskaja döps om till Solzjenitsynskaja efter mannen som avslöjade GULAG och dess nio mördare. Så kan vi i sinom tid sluta den röda cirkeln.

 

Sök