Translate

Välj språk

En resa från Malmö till Moskva

FaceBookTwitterGoogle+

Coronan på verket

Ett virus håller på att bli det sista stora slaget mot en samling föreställningar om den egna överlägsenheten, som spreds över världen. Om Kina förutom viruset hade inlett en

sanktionspolitik mot Västerlandet, hade liken nu staplats i högar på våra gator. Viruset undanröjer de sista resterna av legitimitet i denna berättelse, narrativ som de lärde kallar den. Det blir allt tydligare att samhällen som inte kan mobilisera sin sjukvård och begränsa berättelsen, som är en farlig saga och helt beroende av de aktörer som är kapabla att mobilisera, inte bara riskerar död och pina i massor, utan också ekonomiskt förfall efter epidemin.

Men den västerländska förvirringen och krisen betyder ingenting för berättelsen, tvärtom ökar den till frenesi. Den svenske ministern informeras av Säpo om att han är utsatt för ryska trollattacker, som visar sig vara damer i foliehatt på Södermalm, medan den svenske journalisten springer runt på ett ryskt sjukhusbygge och skrattar åt den ryska ”paniken”. Tack och lov finns ingen rysk journalist, som berättar om personalens panik på de svenska sjukhusen. I den svenska politiska debatten fördöms Ungern för att ha infört presidentstyre, medan det härskande partiet hemma lägger fram samma förslag. Men berättelsen rubbas inte, det är tvärtom dess styrka att den kan passa in de mest spretande element. Jag har sett det hända en gång tidigare - i Sovjetunionen, där till slut ingenting i berättelsen stämde med verkligheten och människorna slog igen boken. Samma människor som idag har byggt upp en sjukvård, helt egenfinansierad och egenproducerad, som drar försorg om landets sista sjuka gammeltant. Ryssland är till och med ett av få länder som hjälper andra länder, det enda land där den verkliga demokratins starka sidor samlas i en ansträngning att inte bara klara farsoten utan också i sann globalistisk anda uppmanar till samarbete. Vem hade kunnat ana det?

Ryssarnas samling kring sin ledare har djupa traditioner, och den folkomröstning som kommer att minska presidentens makt (sic!) har nu skjutits upp på grund av corona, men när den väl går av stapeln kommer världen att slås med häpnad av folkväldets styrka i Ryssland: folket kommer att ta till gatorna för att tvinga presidenten att sitta kvar! Om inte farsoten blir en katastrof, då kan folket mycket väl tvinga bort honom. 

Så sker inte i den narrativa demokratins länder, där anpassas berättelsen efter skeendet, så att politiker hela tiden har rätt, som en chef för folkhälsomyndigheten. Förvisso är processen ett test av folkhälsan, särskilt av hjärnan. Särskilt anpassningsbar är hjärnan i USA, där likhögarna ger presidenten fritt spelrum att utforma berättelsen och därmed en promenadseger i i ett makabert valsystem. Sådana segrar åtföljs alltid av fantastiska löften, som att månen nu har privatiserats av USA. Nästa rymdresa blir en fest i pestens tid, kronan på verket i en berättelse om den milsvida skillnaden mellan ord och handling. Under tiden landar den första ryska hjälpsändningen i New York.

 

 

KLICKA HÄR för en resa i rysk mentalitet och historia.

Sök