Translate

Välj språk

En resa från Malmö till Moskva

FaceBookTwitterGoogle+

Putin är en vekling

Enligt dagens ryska ungdomar i åldern 18-19 år kommer Ryssland att vara världens ledande makt till 2030. Ryssland är redan idag rättvisans land och kommer tillsammans med Kina att lösa globala problem. Europa kommer att ligga i ruiner, och de europeiska ungdomarna kommer att emigrera till Ryssland. Den största faran ser de i att Putin

är en vekling, som inte vågar ta i ordentligt.

Undersökningen har genomförts av Ekonomihögskolan i Moskva, känd för sitt samband med den generation ekonomer som gjorde miljoner ryssar utfattiga över en natt på 1990-talet. Skolan är också känd för att gå på tvärs mot den politik som stakas ut av regeringen och för att ha en importerad lärarkår. Det är ungefär som att Handelshögskolan skulle anställa ryska lektorer, som skulle hävda offentligt att invandringen är en förlustaffär eller att inflationen i Sverige är åtminstone 10 gånger större än vad som kan sägas offentligt. Men dit har vi inte kommit i vår debattmiljö.

De ryska ungdomarna är stolta över sitt land, stödjer Putin med samma siffror som övriga befolkningen, vet att de vann kriget och ingen annan och har ingen som helst lust att be om ursäkt för stalinismen. De är också helt övertygade om att resten av världen, västvärlden, är hårt drabbad av avundsjuka mot bakgrund av sina svaga ledare.

Ekonomihögskolan försöker komma åt problemet hur detta kan komma sig och säger att det torde bero på dålig utbildning. Men Ekonomihögskolans studenter, som utgör en tredjedel av undersökningen och inte skiljer sig från Moskva-universitetet eller St Petersburgs universitet i undersökningen, är det främsta exemplet i landet på reformer i västerländsk anda under de senaste 15 åren. Högskoleprovet, som aldrig har godkänts av Moskva-universitet på grund av dess bristande samband med högre studier, har varit en plåga för utbildningssystemet sedan det infördes för 10 år sedan. Det är nu gudskelov på väg bort. Men Ekonomihögskolan har alldeles rätt i att utbildningen har blivit sämre i jämförelse med den sovjetiska. Men när det gäller liberalism i utbildningsväsendet, ligger Ekonomihögskolan i framkant och är helt amerikansk till både litteratur och tentamensfrågor. Men det har inte hjälpt, inte ens bland dem unga som faktiskt inte har upplevt 1990-talet.

Ekonomihögskolan försöker då analysera fram tittandet på TV-propaganda, men det är ett svagt argument i internetåldern. Unga i Ryssland ser inte på TV, utan runt 70% hämtar sin information på nätet. Men det är ungefär samma argument som finns i Sverige, där makten försöker säga att internet består av hatpropaganda och att folk borde läsa gammelmedia och se TV, där sanningen finns. Men sanningen är ju att något mer liberalt än internet finns inte, så där har de ryska ungdomarna helt rätt. De kan idag också se och höra hur de västerländska eller ryska liberalerna uppfattar verkligheten, särskilt när de delar in Ukraina i människor och icke-människor, eller när Ryssland jämförs med ebola. Det biir inte bättre när en liberal lärargrupp vid Moskva-universitets journalisthögskola sänker betygen för dem som inte fördömer landets Ukraina-politik. Trakasserier och diskriminering kommer som ett brev på posten när liberalerna får lite att styra.

Men det är inte bara ryska studenter som mår bra när de inte blir påprackade en massa åsikter om verkligheten som inte stämmer, även om Ryssland är ett unikt fall, där de unga söker sig till makten för att bygga ett "rättvist land". Det som sker i verkligheten stämmer med det makten säger. I vår egen verklighet kan vi se att ingenting stämmer. Vi lider av det sovjetiska syndrom som ryssarna har befriat sig från. Vi hycklar, ljuger och rasar mot sanningssägarna.

Det är skönt att se att unga ryssar tycker att Putin är för snäll, det tycker jag också. Kiev kunde lätt ha rensats från den judisk-fascistiska juntan och Ekonomihögskolan kunde gott ha fått sänkta statsbidrag. Men å andra sidan kanske Putin är klokare, eftersom ryska ungdomar nu kan se vad saken gäller. Vad gäller Putin, utför Ekonomihögskolan sitt uppdrag. Det blir nog andra bullar när de här studenterna blir vuxna.

 

Sök