Translate

Välj språk

En resa från Malmö till Moskva

FaceBookTwitterGoogle+

Liberalister och jihadister

Jihadister har ingenting emot yttrandefrihet. Så länge den producerar åsikter på vissa villkor. Det grundläggande villkoret är att åsikterna inte får hetsa mot folkgruppen muslimer. Den stora regeln är att islam inte får ifrågasättas. Islam är alltså dogmatisk. Men islam är därmed en ganska monoton och tyst religion, som försvagas av

att inte kunna testas på verkligheten. Det är Poppers falsifieringsprincip som inte får verka inom och på islam. Islam har därför inget intellektuellt värde. Men islam har ett demokratiskt värde i det att andra folkgrupper är fria att inte omfatta islam. Denna frihet ger dock ingen skön sits, det blir en frihet utan rättigheter.

Liberalister lever på att hävda yttrandefriheten, men också de ställer villkor. Det stora villkoret är att yttrandefriheten inte får användas för att hetsa mot andra folkgrupper. Den stora bakomliggande regeln är att demokratin inte får ifrågasättas. Liberalismen är alltså dogmatisk. Liberalismen är en ganska tråkig och enformig ideologi med cirkelresonemang, och det stora villkoret om att yttrandefriheten inte får hetsa mot andra folkgrupper gäller bara "demokratiska" folkgrupper, till exempel saudier, medan judar och ryssar är lämpliga objekt för folkhets. Sveriges utrikesminister är ett bra exempel på denna liberalistiska antiintellektualism, för att inte tala om svenska media. Men liberalismen är till och med svagare än islam, eftersom ingen är fri att inte omfatta demokrati, vilket vill säga liberalism. Denna ofrihet är samma frihet utan rättigheter som finns i islam för dem som inte omfattar islam. Liberalism har därför inte ens ett demokratiskt värde.

Både liberalister och jihadister är således fundamentalister. De ser övriga inblandade som otrogna eller fiender. De är båda totalt sekulariserade i sina ogudaktiga handlingar mot dessa otrogna fiender och totalt religiösa i sin självuppfattning. De är samma andas barn.

Det finns folkgrupper, som inte hetsar mot andra, som är djupt troende men inte fundamentalister och lika djupt osekulariserade i den statliga politiken. Ryssland, Israel och Iran bedriver en politik som har vissa religiösa inslag utan att fördenskull vara religiösa helt och fullt. Liberala jihadister, när läget kräver det, men aldrig fundamentala liberalister. Dem finns det redan nog av.

 

Sök